Slovenija najavila potpuno relaksiranje epidemioloških mjera od 1. juna

Dešavanja

U Sloveniji su u posljednja 24 sata potvrđena samo 83 nova slučaja zaraze koronavirusom, uz rekordno nizak postotak pozitivnih testova, pa vlada najavljuje da će od 1. juna, kad se očekuje ulazak u “zelenu” fazu epidemije, ukinuti i najveći dio preostalih mjera.

S 1.405 testova potvrđene su 83 zaraze, odnosno 5,9 posto, u bolnicama je trenutno 316 oboljelih, aktivnih slučajeva zaraze je trenutno 5.539, objavila je vlada.

Sve manji je i broj umrlih od posljedica koronavirusa. U posljednja 24 sata zabilježen je samo jedan smrtni slučaj među oboljelima, a ukupan broj smrtnih ishoda od početka epidemije sada iznosi 4.335.

Sedmodnevni prosjek dnevnih zaraza trenutno iznosi 333, a da bi se prešlo u zelenu fazu, taj prosjek mora pasti ispod 300.

Očekuje se da će se to dogoditi još ovu sedmicu, a vlada je najavila da će sa 1. junom uvesti novo ublažavanje restriktivnih mjera, uz održavanje onih najosnovnijih.

O poboljšanju epidemiološke situacije u Sloveniji govori i to da je manje od 100 novih zaraza u jednom danu zabilježeno 4. oktobra prošle godine, kad je postotak pozitivnih nalaza među testiranima bio 7,33 posto.

U ponedjeljak je otpočelo i dobrovoljno testiranje na koronavirus učenika srednjih škola. Oni se brzim antigenskim testovima testiraju kod kuće, što će se obavljati jednom sedmično, a u prosjeku se u tu akciju uključila trećina učenika, javljaju slovenski mediji.

Prema novim podacima vlade, do sada je s barem jednom dozom vakcine vakcinisano 36,5 posto stanovništva, od čega ih je više od polovice vakcinisano Pfizer-BioNTech vakcinama. Obje doze vakcnina dobilo je do sada 19,4 posto populacije.

Ministar zdravstva Janez Poklukar izjavio je da će se do ljeta zbog povećanja količina vakcina uspjeti vakcinisati većina stanovništva, da se nepovjerenje prema vakcinama smanjuje, ali da kampanju vakcinacije treba nastaviti kako bi se osigurala dobra situacija pred mogući novi val epidemije na jesen.

“Ako ne osiguramo dovoljnu procijepljenost u zemlji, mogla bi nam se krajem ove ili početkom iduće godine, kad su uslovi za širenje virusa najpovoljniji, ponoviti situacija kojom smo bili pogođeni lani”, kazao je Poklukar u razgovoru za portal Siol.net, prenosi Hina.

Zdici.info