Slika uplakanog Sirijca koji grli djecu: Pogledajte je kada kažete da su migranti smeće!

Dešavanja

Broj ljudi koji su preko mora stigli do grčke obale od početka ove godine iznosi 160.000. Prema objavama UN-a, broj migranata koji su preplovili Mediteran ove godine je 264.500, prenosi novinska agencija Patria.

Ponekad brojke ne daju najjasniju sliku s terena, no fotografija koja obilazi svijet zasigurno će vam se urezati u sjećanje, te sljedeći put kad budete pomislili na migrante, možda čak i u negativnom kontekstu, sjetite je se.

Fotografija Daniela Ettera, profesionalnog fotografa, počela je mijenjati sliku migranata u očima Europljana. Fotografija prikazuje oca iz Sirije koji je sa svojom djecom, nakon dugog putovanja, stigao do grčke obale.

Trenutak u kojem je grčevito u suzma zagrlio svoju kćerku i sina obišao je svijet. Njihov je brod posljednjih nekoliko sati na moru puštao vodu, nisu znali hoće li preživjeti.

-Sljedeći puta kada kažete da su migranti smeće, paraziti i banda lopova, pogledajte ovu fotografiju oca koji je s djecom pobjegao iz Sirije i zamislite kako ga gledate u oči i njegov brod odgurujete natrag na pučinu, napisao je Brennan ispod fotografije.

Fotografija je na društvenim mrežama podijeljena nekoliko stotina hiljada puta i došla do miliona ljudi. Samo s profila Joea Brennana fotografiju je podijelilo više od 190 hiljada ljudi.