SDP Zavidovići: Iznošenje netačnih činjenica od strane gradonačelnika se nastavlja

Dešavanja

Saopštenje Gradske organizacije SDP Zavidovići koje smo zaprimili prenosimo u cjelosti.

Nastavlja se po ko zna koji put, iznošenje netačnih činjenica, tvrdnji i navoda kojima se zavidovićka i šira javnost dezavuišu o aktivnostima koja se provode u našem Gradu. I to od strane Gradonačelnika Hašima Mujanovića, na ličnoj i zvaničnoj gradskoj prezentaciji na društvenim mrežama.

Nova u nizu je, neistina o ulozi i aktivnostima Gradonačelnika i Gradske uprave o realizaciji projektnih aktivnosti i obezbijeđenju sredstava sanacija fasade i zamjena stolarije na zgradi JU “Kulturno-sportski centar” Zavidovići (Dom kulture).

Obavještavali smo javnost, za razliku od vas, transparentno i istinito, prije dva mjeseca o Odlukama Vlade ZDK i Vlade FBiH, o odobravanju sredstava u svrhu sufinansiranja kapitalnih projekata za 2023.godinu. Između ostalog, i za projekte naše javne ustanove. I ostale, druge.

Odluke su rezultat posjeta i poduzetih aktivnosti i napora naših predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, koji su zajedničkim aktivnostima sa predstavnicima korisnika identifikovali potrebe, izradili prijedloge i iste delegirali nadležnim.
Da vas napomenemo: Posjetom JU “Kulturno-sportski centar” Zavidovići (Dom kulture) Ministrice Subašić, Ministra Sinanovića, Federalnog zastupnika Karajbića, Kantonalnog zastupnika Memića i razgovorima sa direktorom Jalmanovićem, njihovim zajedničkim radom i djelovanjem za realizaciju ovog projekta obezbijeđeno je i odobreno iz Kantona 300.000,00 KM od 315.973,24 KM ukupne vrijednosti.

Poduzete radnje, ažurnost i vremenski okviri konkretnog djelovanja po potrebi su pozitivan primjer pravca zajedničkog djelovanja izabranih zvaničnika i zajednice, građana prije svega.
I to je jedina istina Gradonačelniče. Koliko bolna bila.

Istim niste niti vi, niti vaši podređeni, prisustovali iz vama znanih razloga. Naprotiv, zvaničnoj posjeti Vlade ZDK i njenih ministara, i posjetama drugih inih zvaničnika ne omogućavate prisustvo predstavnika Gradskog vijeća, a da ne govorimo drugih političkih subjekata, vaših neistomišljenika. Iz vama znanih razloga.

Shodno obaveznim zakonskim propisima, u nemogućnostima drugih postupaka, sredstva su doznačena organima lokalne uprave koji su, u obavezi, da pokrenu postupke javnih nabavki po projektnim aktivnostima. I tu se sav vaš aktivizam završava. Nažalost.

I po ovom pitanju smo vas mnogo puta kako kroz djelovanje u Gradskom vijeću, kako javnim objavama požurivali, upozoravali, usmjeravali da radite svoj posao.

Ali istovremeno po okončanju radnji počinje svojstveno vaš, po navici autokratski i egoistični proces pripisivanja zasluga za sve pozitivno, i bježanje od odgovornosti i traženje drugih krivaca za probleme zajednice koji su od vašeg „usoličenja“ sve veći i veći, sve vidljiviji i vidljiviji.

Uvaženi Gradonačelniče, kolika vam želja, htijenje i nastojanje bilo, od Zavidovića nećete napraviti društvo jednog lica. Nikada. Niti vi, niti bilo ko drugi.

„Prava vrijednost ljudskog bića u prvom redu je određena time koliko i u kojem smislu se oslobodio od svoga JA“.
Demantujte nas, ispravite, obznanite javnosti koliki je iznos sredstava sufinansirajući od strane Grada i Gradske uprave po ovom projeku, pokažite javnosti koliko ste „narodskih para“ iz Budžeta Grada sufinansirali kao obavezujuće iznose po projektima drugih instanci, pokažite javnosti opomene finansijera i donatora o neispunjavanju obaveza izvještavanja, pokažite javnosti koliko ste sredstava po projektima vratili zbog nerada i nesposobnosti vas i administracije kojom upravljate, objasnite javnosti zašto nas kapitalni i infrastrukturni javni pozivi zaobilaze u širokom luku, …

S druge strane, javno i transparento, uz sud javnosti, iako odudarajući od političke prakse, odnosa većinskog i opozicionog djelovanja, spremni smo i djelujemo u pravcu da iniciramo i podržavamo, radimo, zalažemo se u interesu i za dobrobit naše lokalne sredine i naših građana.

I idemo dalje Gradonačelniče.
Mi uvijek DOSLJEDNO I S KARAKTEROM.

Zdici.info