SDP uputio demant: Pozivamo SDA da se sakriju u mišiju rupu kada spominju “Krivaju”

Dešavanja

Foto: Zdici.info

“Pozivamo tužilaštva da spriječe Fadila Novalića i SDA da preko “Krivaje” ukradu pet miliona KM” stoji u naslovu demanta Socijaldemokratske partije koji je upućen na ranije saopćenje Stranke demokratske akcije.

U nastavku vam prenosimo kompletno saopštenje iz SDP-a:

U interesu javnosti dužni smo demantirati i dokumentirati laži Stranke Draganove akcije, o navodnom kriminalu SDP BiH u vezi sa firmom “Krivaja” Zavidovići. Ova firma, zajedno sa stotinama drugih, opustošena je isključivim radom i pregalaštvom stotina kriminalaca sa članskom kartom SDA. Kriminal u i oko “Krivaje” u potpunosti je osmišljen i proveden u režiji SDA i njenih tajkuna, a traje i danas. U njemu sada učestvuje federalni premijer Fadil Novalić i drugi moćnici iz SDA.

Podsjećamo SDA da je njihova Vlada koju je vodio Nedžad Branković 2008. godine formirala firmu “Krivaja 1884” sa privatnom firmom “Ferimpex”, u koju su onda nezakonito upumpali milione KM iz budžeta FBiH i budžeta Zeničko-dobojskog kantona. Sve vrijeme rada “Krivaje 1884”, nisu plaćani porezi i doprinosi, te je ova firma ostala dužna milione KM po različitim osnovama, a nikada nije formalno ni registrovana!? To potvrđuje nalaz revizije “Krivaje 1884” koju je uradio Dervi d.o.o. Jajce, angažovan od strane Vlade SDA-ovca Mustafe Mujezinovića, iz koje je vidljivo da je iza Krivaje 1884. ostalo oko 35 miliona KM duga po različitim osnovama, što dostavljamo u prilogu.

Novalić i SDA sada otvoreno lažu i ovu prevaru nazivaju dobrim poslom.

Firma “Ferimpex” u aprilu 2011. godine Vladi FBiH čije vođenje je SDP preuzeo mjesec dana ranije, dostavlja dopis kojim raskida ugovor o formiranju “Krivaje 1884”, a dokaz tome dostavljamo u prilogu.
Vladi FBiH tada se ostavlja milionski dug, dvije hiljade radnika ostaje na ulici, a odmah potom je nad “Krivajom” otvoren stečaj, koji traje i danas. Sada premijer Novalić javno tvrdi kako je Vlada FBiH raskinula ugovor. On na taj način svjesno pogoduje “Ferimpex-u” koji tužbom još od 2011. godine pokušava naplatiti najmanje pet miliona KM iz budžeta FBiH, upravo tvrdeći da je Vlada raskinula ugovor.

Novalić i SDA sve ovo jako dobro znaju jer su na minderima, sve su prilike, dogovorili raspodjelu ovog novca kada ga ukradu iz budžeta. Dakle, sve upućuje da cilj Novalića i kriminalne grupe okupljene oko SDA mindera jeste dovesti do gubitka ovog spora, kako bi onda između sebe podijelili ovaj novac. Tome u prilog ide i svjesno urušavanje Pravobranilaštva FBiH kojeg sistematski provodi aktuelni saziv Vlade. Ovo potvrđuje i pokušaj Novalića da u Pravobranilaštvo FBiH imenuje suprugu svog savjetnika.

Vlada FBiH koju je vodio Nermin Nikšić, a potom i SDP , o svemu ovome podnijeli su više krivičnih prijava.

Pozivamo tužilaštva da reaguju, kazne počinjeni i pogotovo spriječe novi kriminal SDA-ovaca, koji se decenijama nekažnjeno bogate na uništavanju života hiljada ljudi.

Imovina “Krivaje” 2014. godine ortačkoj grupi prodata je u stečajnom postupku, sa čim Vlada FBiH nije imala nikakve veze, jer taj postupak vodi sud i stečajni upravnik. Vlada je tada vodila politiku da novi kupci osim imovine preuzmu i sve radnike, na što nisu bili dužni u postupku stečaja, te da izmire dug Razvojnoj banci FBiH prije nego se upišu kao vlasnici imovine. Ovaj proces je trebala nastaviti provoditi i nadgledati Novalićeva Vlada koja to nije uradila.

Također, Vlada Nermina Nikšića se obavezala da će radnicima “Krivaje” uvezati staž, što osim što je obaveza Vlade, jeste bila i ostaje jasna politika SDP BiH prema svim radnicima sa ovim problemom.

Pozivamo stoga SDA da se sakriju u mišiju rupu kada spominju “Krivaju”, a pogotovo kada svoj kriminal fakturišu SDP-u.

Trenutno rukovodstvo SDA proizvod je dvije decenije sistemske korupcije i pljačke svih resursa ove države.

Ipak njihovo vrijeme je pri kraju, a kada SDP BiH u oktobru dođe na vlast počinje totalna primjena Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine.

Zdici.info