SDA Zavidovići: Gradonačelnik Mujanović tvrdi da nije opterećen pozicijom u vlasti, a nakon imenovanja Samira Šibonjića za ministra, najavio izlazak iz NES-a

Dešavanja

Nakon jučerašnje održane sjednice gradskog vijeća Zavidovići, na kojem je između ostalog, gradsko vijeće odbilo odluku o poskupljenju komualnih usluga, sa saopštenjem za javnost oglasila se OO SDA Zavidovići.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

Poštovani građani Zavidovića,

Iza nas je još jedna sjednica Gradskog vijeća, održana jučer, a koju vi nažalost niste mogli pratiti. Razlog jeste to što još uvijek nije potpisan ugovor između Gradske uprave i Radija 1503 Zavidovići. Međutim, ono što nas raduje jeste činjenica da je jučer izmjenjen Poslovnik Gradskog vijeća te će se ubuduće sjednice morati i snimati te ćete vi moći bolje prosuditi rad predstavničkog organa i lokalne izvršne vlasti.

Tačka koja je izazvala najviše pažnje vijećnika je ona u kojoj se traži da vijeće ponovo preispita svoju odluku o odbijanju cjenovnika JKP “Radnik” d.o.o. Zavidovići. Predmetnu odluku su vijećnici donijeli na novembarskoj sjednici, adekvatno obrazložili razloge odbijanja iste, te svjesno i savjesno glasali protiv. Ponovno vraćanje predmetne tačke na dnevni red vijeća je očit primjer pritiska koji se vrši na vijeće i vijećnike. Nadamo se samo da to što nije potpisan ugovor sa radio emiterom nije dio tog pritiska, u želji da vijećnike u medijskom mraku privole da promjene mišljenje. Srećom cijelo vijeće je pokazalo da je dosljedno i na tome čestitamo kolegama.

Budući da je Gradonačelnik sa privatnog profila u više navrata u posljednjih mjesec dana pominjao SDA, iako tvrdi da kampanju ne gradi na blaćenju, mi ćemo njega danas prvi puta javno pomenuti, jer šutiti ne možemo i ne smijemo.
Tačno je gradonačelniče da su vijećnici projektovali Budžet, jer to i jeste posao vijećnika. Vijeće donosi Budžet, ne Gradonačelnik ili Služba. To je naša obaveza, naša nadležnost i naš zadatak! Na ukupan Budžet od preko 14 miliona KM, SDA je uložila amandmane u iznosu od cca 380.000 KM (naravno, nisu svi ni usvojeni), te zaista ne vidimo odakle pravo bilo kome da problematizira to što smo kao stranka uticali na tako mali iznos Budžeta ili smatrate da vijeće postoji samo da izglasa onako kako nam se predloži od strane službe i vas?!

Što se tiče izbornih rezultata Općih izbora 2022, viših nivoa vlasti i drugih stranaka – nama bi saradnja sa bilo kojom strankom u vijeću bila nedopustiva, kada bismo se samo time vodili. Sve te stranke (SDP, NES, NIP, SBIH, PDA…) dio su onih koji su zajedno izbacili izbornog pobjednika iz vlasti, a to je SDA. Zašto je bilo koja stranka bolja od neke druge? Ne tako davno, gradonačelnik je aktivo uzeo učešće na press konferenciji te potpisao sporazum kojim se izbacuje SDA iz vlasti na kantonalnom nivou. Pa, iako kaže da “srećom nije opterećen pozicijama u vlasti”, najavio je izlazak iz NES-a i to upravo zbog pozicije, koja je pripala gospodinu Samiru Šibonjiću, a ne nekome koga je podržavao gradonačelnik. Pa, iako ne blatite neistomišljenike, čak i to ste napisali javno na facebook profilu, kao razlog napuštanja stranke! Niste vi, dakle, odlučili napustiti NES zato što vam je žao što su izbacili SDA iz vlasti, u tom izbacivanju ste čak i lično učestvovali, već upravo zbog pozicije ili kadra koji je imenovan na poziciju ministra u Vladi ZDK. Mislili smo da je programska koalicija, međutim ispostavi se da je kadrovska koalicija upitanju.

Da zaključimo, SDA na lokalnom nivou nastavit će djelovati lokalno. U skladu sa onim što smatra da je dobro i ispravno za našu lokalnu zajednicu. Podržat ćemo prijedloge i ideje svih stranaka, uključujući i vas, ukoliko smatramo da su dobre za naš grad, ali nismo i nećemo biti dio niti jedne koalicije. Ako bismo se na lokalnom nivou vodili onim što je na višem nivou, mi ne bismo sarađivali ni sa jednom strankom, ali kao vijećnicima lokalna zajednica je naš prioritet i nemamo pravo da kočimo dobre stvari za našu lokalnu zajednicu, samo zato što ih je predložio NES ili SDP ili bilo koja druga politička stranka. Nastavljamo podržavati sve vaše prijedloge ukoliko budemo smatrali iste korisnim za građane, što na primjer nije slučaj sa cjenovnikom.

Također, ne vidimo nikakvu poveznicu u tome što SDA samostalno djeluje mimo bilo koje većine, sa time što nam je uže gradsko jezgro neuredno, neugledno i nesređeno. Dovoljno ste godina u mandatu da bilo kakva, trenutna dešavanja u vijeću ne mogu biti i nisu izgovor za to što se u gradsko područje ne ulažu sredstva. U prilog tome da vam ni amandmani, ni pritisci (za koje smatramo da ne postoje) ne predstavljaju problem da ulažete u putnu infrastrukturu, vodovodne sisteme i rasvjetu govori i vaša nedavna objava, u kojoj ste nas informisali i o potpisanim ugovorima. Na to smo ponosni kao gradski vijećnici i nadamo se brzoj realizaciji projekata.

Zdici.info