SBiH Zavidovići: Predlažemo načelniku da odustane od povećanja iznosa komunalnih naknada

Dešavanja

Općinska organizacija SBiH Zavidovići oglasila se povodom mogućeg povećanja iznosa komunalnih naknada, a njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

”Općinska organizacija Stranke za Bosnu i Hercegovinu Zavidovići protivi se Nacrtu odluke o utvrđivanju vrijednosti boda komunalne naknade u Općini Zavidovići, odnosno povećanju iznosa komunalne naknade za 50%, koje predlaže Općinski načelnik.
Umjesto da se ide na poresko rasterećenje privrede i druge vrste olakšica za naše sugrađane, Općinski načelnik i njegovi koalicioni partneri ( SDA, NES tj. A-sda i NBL ) i nekoliko vijećnika bez političke odrednice, uvode novi „namet na vilajet”.
Svakodnevno svjedočimo rastu cijena osnovnih životnih namirnica, povećanju cijena higijenskih potrepština, poskupljenju nafte i plina, pa najavljenom poskupljenju električne energije, kao i drugih roba i usluga, a sve praćeno zatvranjem firmi zbog pandemije i povećanja broja nezaposlenih. Kada uz ovo, uzmemo u obzir posebno nizak životni standard građana u cijeloj Bosnu i Hercegovini, pa tako i u našoj Općini, najavljeno povećanje iznosa komunalnih naknada, opravdano nazivamo „namet na vilajet“.
Objašnjenje i pravdanje Općinskog načelnika, zbog čega traži povećanje iznosa komunalne naknade za 50%, pored svega gore navedenog, najblaže rečeno je neodgovorno i neopravdano.
Zbog toga, predlažemo Općinskom načelniku da odustane od povećanja iznosa komunalnih naknada, da ovu tačku povuče sa dnevnog reda 11. sjednice Općinskog vijeća Zavidovići, zakazane za 30.11.2021.g.
Ukoliko to odbije, pozivamo Općinske vijećnike da ne prihvate predloženo povećanje komunalne naknade u Općini Zavidovići, čime će na najbolji način pomoći svojim sugrađanima. ”

Zdici.info