Savjeti za vožnju po iznimno visokim temperaturama

Život

U nastavku slijede savjeti za vožnju na duge, ali i na one kraće relacije po velikim vrućinama koje ovog ljeta prevladavaju. Pridržavajte se ovih savjeta kako bi vam vožnja prošla što ugodnije i bezbolnije.

1. Pijte puno vode
Toplina u automobilu ne utječe samo na kardiovaskularni sistem, već utječe i na sposobnost koncentracije. Ponesite sa sobom dovoljno vode kako ne biste završili dehidrirani. Voda je vaš veliki saveznik u borbi protiv vrućine.

2. Otvorite prozore prije paljenja klime
Klima je jako korisna, ali je treba pravilno koristiti kako bi se iskoristio njen puni potencijal. Dobro je otvoriti prozore oko 30 sekundi prije paljenja klime kako bi se prvi udar vrućine raspršio.

3. Klima
Ako temperaturu u automobilu previše ohladite pomoću klima uređaja, možete imati problema s cirkulacijom. Razlika između unutarnje i vanjske temperature ne bi trebala biti prevelika (najviše 6-7°C) . Najbolje je da otvorite sve mlaznice za ventilaciju i prilagodite ih tako da protok zraka ne bude usmjeren izravno na dijelove tijela jer inače postoji povećani rizik od prehlade.

Za kratka putovanja trebate izbjegavati upotrebu klima uređaja i umjesto toga otvoriti prozore. Za dalja putovanja, stručnjaci preporučuju da ostavite otvorene prozore barem prvih nekoliko minuta dok klima ne počne djelovati. Također, najbolje bi bilo da na dalja putovanja automobilom idete u jutarnjim ili večernjim satima. Treba izbjegavati vožnju za vrijeme najveće popodnevne vrućine, ako je to ikako moguće.

4. Nabavite ventilator
Ako vaš automobil nema klimu, možete nabaviti ventilator na solarni pogon koji izbacuje vrući zrak iz automobila (zatamnjena stakla mogu otežati rad ovakvih ventilatora).

5. Led
I led može biti korisno rješenje ako nemate klimu u autu. Stavite nekoliko kocki leda u plastičnu posudu na pod kako biste se rashladili.

6. Koristite sunčane naočale
Sunčane naočale mogu učiniti vožnju sigurnijom jer će vam manje smetati sunce i bolje ćete vidjeti cestu.

7. Koristite zaštitnik za sunce
Kad ne vozite, postavite štitnik na vjetrobran. Tako sprječavate da sunce ošteti interijer automobila, a i volan vam neće biti vruć kad ponovno sjednete za njega.

8. Dodatna zaštita
Iako mnogi vozači vjeruju da su dobro zaštićeni od UV zračenja iza prozora automobila, to je samo djelomično tačno. Prednji prozor štiti od UV-A i UV-B zračenja što je više moguće, dok bočni prozori ipak propuštaju UV-A zračenje, što može prouzrokovati prerano starenje i, u najgorem slučaju, rak kože.

Stražnja bočna stakla možete prekriti posebnim filmom za zaštitu od sunca. A ako dugo vozite po jakom suncu, zaštitite se putem prikladne odjeće ili kreme za zaštitu od sunca. Dječja osjetljiva koža također treba učinkovitu zaštitu.

9. Prekrijte volan peškirom
Čak i ako koristite yaštitnik, ne bi bilo loše prekriti volan peškirom kako bi on ostao hladan kad se vratite u auto. Kad ne vozite, na sjedišta možete staviti deku, pogotovo ako su od kože ili sličnih materijala koji se mogu jako zagrijati.

10. Mokre krpe preko ventilacije
Ako nemate klimu, stavite mokre krpe preko otvora ventilacijskog sistema kako bi zrak koji puše kroz njih bio hladniji.

11. Gume
Vrućina povećava mogućnost od puknuća guma, pogotovo ako su one već dosta istrošene. Zato redovno provjeravajte pritisak i potražite eventualna oštećenja (ako vozite prikolicu, ne zaboravite provjeriti i gume na njoj).

Izvorni Članak: www.24sata.hr