Samir Šehić iz Zavidovića dobio poziv u košarkašku reprezentaciju BiH

Sport

Samir Šehić, 22-ogodišnjak koji porijeklo vodi iz Zavidovića, dobio je poziv Vedrana Bosnića, selektora košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine na okupljanje seniorske reprezentacije u mjesecu junu.

Šehić je odrastao u Sjedinjenim Američkim Državama, u porodici koja je u poslijeratnom periodu napustila Zavidoviće i Bosnu i Hercegovini, ali njegove igre i izvedbe na američkim parketima su redovno bile predmetom interesovanja bh. javnosti i ljubitelja košarke, kao i Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Mladić visok 206 cm, a koji je donedavno nastupao za tim univerziteta Tulane u New Orleansu, odlučio je ovo ljeto zakoračiti u profesionalnu karijeru i upisati svoje ime u NBA draft, te potražiti profesionalni angažman u Americi ili inozemstvu.

Njegov otac Jasmin je svojevremeno nastupao za atletsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine i Atletski klub Krivaja, a zbog okolnosti iz 1992. godine bio je spriječen da otputuje na Olimpijske igre u Barceloni.

U ranijim izjavama za bh. medije Šehić nije sakrivao privrženost bh. korijenima i svoju želju da nosi dresi bh. reprezentacije, a pored velikog potencijala u svijetu košarke uspješan je i na polju obrazovanja, gdje je diplomirao studije finansija.

Na svom Twitter profilu Samir je danas postavio sliku poziva selektora Vedrana Bosnića za okupljanje reprezentacije, uz komentar: “Uzbuđen sam što sam dobio priliku da predstavljam moju kulturu, naslijeđe, porodicu i DOM”.

 

A. B./Zdici.info