Rujevina - spas za urinarne i bubrežne bolesti pa čak i karcinom

Život

Rujevina je ljekovito listopadno ukrasno drvo koje može narasti do nekoliko metara visine. Osim što ovo lijepo drvo može služiti kao ukras, ima brojna ljekovita dejstva. Zbog toga se mnogi interesuju za čaj od Rujevine.

Stanište rujevine je u južnoj Evropi, zapadnoj i srednjoj Aziji. Raste u listopadnim šumama do 1.600 metara nadmorske visine. Jak i razgranat korijen dobro veže zemljište, pa se koristi radi spriječavanja erozije.

Ova biljka se koristi za suzbijanje dijareje, protiv paradentoze, hemoroida i čira na želucu. Koristi se kao lijek za bubrege, i protiv bakterija. Njeni ljekoviti dijelovi su zapravo list i kora. Na BiH tržištu se uglavnom može pronaći kora Rujevine i ljudi je uglavnom koriste za uništavanje bakterija u organizmu, kao i liječenje bubrežnih i bolesti urinarnog trakta. Osim što je dobra u liječenju bubrežnih bolesti, infekcija, kamenca, i slično, Rujevina je dobra i za mršavljenje.

Priprema čaja:
Dvije velike kašike usitnjene kore Rujevine staviti u litar hladne vode. Kuhati 5-8 min. a zatim procijediti. Piti 3 puta dnevno po jednu šolju.

Kupka
Za kupku ili obloge se pravi nešto jači čaj. 50 g listova drveta i 2 l ključale vode. Kuhati 20 minuta, procijediti. Pustiti da odstoji još jedan sat – i sipati u kadu.

Zdici.info