Rezultati ankete uoči nadolazećih izbora: Najveća podrška za A-SDA, a zatim slijedi SDP

Dešavanja

Sinoć je završena sedmodnevna anketa koju je portal Zdici.info kreirao uoči nadolazećih lokalnih izbora, a gdje smo vas pitali Da su izbori za sedam dana, ko bi bio vaš favorit?

Sinoć u 23:30 je napravljen presjek stanja, a prikupljeno je 3007 glasova. Od toga broja čak trećina glasova je pripala Stranci demokratske aktivnost – A-SDA, a koja je osvojila 1010 glasova (34%) od ukupnog broja glasova u anketi. Ovo je u odnosu na trenutno stanje u Općinskom vijeću veliki skok za ovu stranku koja je na prošlim općinskim izborima osvojila dva vijećnička mandata, a koja će na Izborima 2020 imati i svog kandidata za Općinskog načelnika – Samira Šibonjića koji je trenutno vijećnik u Općinskom vijeću Zavidovići.

Drugoplasirana u našoj anketi je Socijaldemokratska partija – SDP sa solidnim rezultatom od 30% glasova ankete, odnosno, 914 glasova. Ova partija je također predstavila trenutnog vijećnika Damira Memića za svoga kandidata za Općinskog načelnika, a na prošlim izborima za Općinsko vijeće je osvojila sedam mandata (22.75% glasova).

S 450 glasova ili 15% glasova u anketi dobar rezultat je ostvarila Platforma za progres – PZP, a koja će prvi put nastupiti na izborima. Zatim slijedi Stranke demokratske akcije – SDA koja je osvojila samo 6% glasova (što predstavlja ogroman pad u odnosu na rezultate prethodnih izbora), odnosno 176 glasova, a koja je na izborima 2016. godine osvojila 37% glasova za Općinsko vijeće i najveći broj mandata – 11.

Kada bi glasovi naše ankete bili glasovi na izborima, izborni prag bi prešao i Nezavisni blok – NB, a ova partija koja će po prvi put nastupiti na lokalnim izborima dobila je 164 glasa ili 5% od ukupnog broja. Izborni prag bi također prešao i Jasmin Mahmutović s istim postotkom, obzirom da je u našoj anketi osvojio 161 glas što je dobar rezultat za jednog nezavisnog kandidata.

Najslabije u našoj anketi je prošla Demokratska fronta – DF, a koja je prikupila samo pet glasova.

 

 

Zdici.info