REFIK VIŠĆA: Heroj koji je spasio 12 zarobljenih Srba od bosanskog vojnika

Dešavanja
Refik Višća

Refik Višća

Klub vijećnika SDP BiH u Općinskom vijeću Zavidovići na večerašnjoj 4. sjednici OV Zavidovići, podnio je Inicijativu za imenovanje jedne od gradskih zavidovićkih ulica po rahmetli Refiku Višći – heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Poštovani, na osnovu člana 109. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Zavidovići, Klub vijećnika Socijaldemokratske partije BiH u Općinskom vijeću Zavidovići podnosi Inicijativu za imenovanje jedne od gradskih zavidovićkih ulica po rahmetli Refiku Višći – heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.U skladu sa stavom 4. pomenutog člana ovu Inicijativu dostavljamo u pisanoj formi sa OBRAZLOŽENJEM kako slijedi:

Dvanaestog Avgusta 1992.godine u Zavidovićima se desio ratni događaj koji treba istaći kao primjer humanosti, herojstva i građanske hrabrosti u teškim vremenima. Vojni policajac Armije BiH Refik Višća, naš sugrađanin, izložio je svoj život i herojski ga izgubio stavši u zaštitu pripadnika druge nacionalnosti. Poginuo je vršeći svoju ljudsku dužnost, neupitno štiteći ženevske konvencije o ratovanju i ugled i karakter naše Armije BiH kao nečeg najsvetijeg i najznačajnijeg što su dali bosanski patrioti u cilju odbrane Republike BiH kao zemlje jednakopravnih građana i naroda.

Svjedoci smo da se svake godine Bosna i Hercegovina i lokalne zajednice iz kojih potiču, sjećaju svojih heroja i njihovih postupaka istinskog čovjekoljublja.

Postavljamo si pitanja: – Da li smo mi zaboravili „našeg Srđana Aleksića, Gorana Čengića, Neđu Galića i mnoge druge … dobre ljude u vremenu zla“? – Da li smo zaboravili našeg rahmetli Refika Višću? – Jesmo li se na bilo koji način odužili ovom plemenitom čovjeku?

Mišljenja smo da nismo, niti da je on i njegovo djelo zasluži(l)o ovakav naš pristup i stav!!!

Refikovog čina – život za čovjeka – moramo se sjećati svakog dana, jer samo tako možemo bili sigurni da smo na pravom putu – putu časti, poštenja i ljudskosti.

Iako Refika nema, njegov nesebični i plemeniti čin živi i danas podsjećajući na istinske ljudske vrijednosti koje čovjek treba posjedovati i njegovati. Refik mora postati sinonim za čovječnost u vremenima u kojima je ona bila na najvećem ispitu.

Stoga, najmanje što možemo uraditi, na pomen, lik i djelo ovog našeg heroja je prihvatiti ovu inicijativu. Inicijativu koja će poslati pozitivan i humani primjer iz našeg grada, grada kojeg je naš Refik neizmjerno volio.

Prijedlog Kluba vijećnika SDP BiH Zavidovići je da se preimenuje ulica ili dio ulice Mehmed Paše Sokolovića u ulicu Refika Višće. Taj dio ulice i simbolički identifikuje tragični događaj jer se u njoj nalazi i objekat – mjesto događanja (Srednja tehnička škola Zavidovići).

U nadi i vjeri da će ova naša inicijativa biti prihvaćena, srdačno Vas pozdravljamo!

S poštovanjem, KLUB VIJEĆNIKA SDP BIH ZAVIDOVIĆI

Zdici.info