Ramazanske aktivnosti aktiva žena En-Nisa u vremenu pandemije

Život

“Garantujte mi šestero, garantujem vam džennet:

– kada govorite, recite istinu,
– kada obećate, ispunite,
– uradite ono što vam je povjereno,
– čuvajte svoja stidna mjesta,
– obarajte poglede,
– sustegnite svoje ruke od nasilja. ”

Muhammed, alejhiselam

Srce se smiri kad čuje riječi Allahovog Miljenika, Muhameda, alejhiselam. Duša se smiri kad čuje riječi Uzvišenog Gospodara. Jer, Onaj Koji je stvorio čovjeka, On najbolje želi Svojim stvorenjima. Dao im je Riječ. Neki narodi su dobili razna čuda ne bi li se pokoravali, a naš ummet je dobio kao čudo Riječ, Kur’an, Allahov govor. I, zaista, riječi čine čuda, oplemenjuju čovjeka, odnose ga na najljepša, čaroban mjesta. Riječi nas zbližavaju i udaljuju. Riječi nas pokreću i zaustavljaju. Riječi nas uzdižu i ponižavaju.

Aktiv žena En-Nisa želio je dotaknuti srca ljudi najljepšim riječima, ajetima i hadisima, poučnim pričama i ilahijama. Za svaki dan mubarek njeseca ramazana članice su pripremile sadžaje koje pozivaju dobru. Ne možemo čekati bolje vrijeme za djelovanje. Najbolje vrijeme je ovo koje trenutno imamo. Allah nas riječima savjetuje: “Zar ne vidiš kako Allah navodi primjer – lijepa je riječ kao lijepo drvo: korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane prema nebu. A ružna je riječ kao ružno drvo: iščupanom drvetu s površine zemlje nema opstanka.”

Aktiv žena En-Nisa ima želju potaknuti ljude na plemenite vrijednosti. Društvo možemo spasiti riječima koje prate djela. Društvo možemo spasiti popravljajući međuljudske odnose lijepim ponašanjem. Ponekad, stavimo druge ispred sebe. Vidjet ćemo da život ima smisla. Jer, tek kad je drugima dobro i mi možemo biti istinski sretni.

Zahvaljujemo se svima koji su podržali ovaj ramazanski projekat te molimo Uzvišenog da se svi okoristimo i nađemo na Vagi dobrih dijela.

Zdici.info