Radovi na pčelinjaku u martu: Mart kupi škart

Život

Voćno maslačkova paša je prava blagodat za pčelinje zajednice. Pčele imaju idealne uslove za razvoj, ali ni pčelari ne smiju kasniti sa svojim aktivnostima i obavezama na pčelinjaku jer sve što se ne uradi u martu, odrazit će se na prinose u glavnoj bagremovoj paši.

Napokon je zima iza nas ali i najkritičniji period za pčele, jer u martu dolazi do smjene zimskih i ljetnih pčela, a to je jako kritičan trenutak posebno za slabe pčelinje zajednice. Ne treba zaboraviti pčelarsku uzrečicu „mart kupi škart“, sva slaba ili bolesna društva će u martu proći fazu „biti ili ne biti“, a takva društva su posebna pčelareva briga.

Pčelar ne smije odlagati saniranje takvih društava i mora to obaviti prvom prilikom. Za zdrava i jaka društva dane u kojima su se pčelinje zajednice borile za opstanak i preživljavanje, zamjenjuju dani burnog i ubrzanog razvoja. Pčele kao da žele nadoknaditi zimsko mirovanje pa se ne štede i neumorno se trude da iskoriste ono što im priroda nudi.

Pčelari znaju da je mart mjesec veoma bitan za razvoj pčelinjih društava, tako da se mora posebno obratiti pažnja na vrstu i redoslijed poslova na pčelinjaku u ovom periodu, jer sve što se tada propusti neće se moći kasnije nadoknaditi. Pčele se u martu uglavnom još nalaze u klubetu, a sa povećanjem temperature i klube se polako širi dok je pčelinja zajednica svakim danom sve veća.

Pčelari moraju pratiti razvoj pčelinje zajednice i prema razvoju uskladiti svoje aktivnosti i radove na pčelinjaku. Mjesec mart je ujedno i najkritičniji mjesec po pčelinje društvo jer je prelazni mjesec iz zime u proljeće, mjesec sa velikim temperaturnim oscilacijama.

Mart je mjesec u kojem dolazi do smjene zimskih i ljetnjih pčela što je jako kritičan momenat za pčelinju zajednicu; stare pčele nestaju, a mladih nema dovoljno da bi se mogao nadoknaditi taj gubitak, pa ako dođe do iznenadnog zahlađenja, leglo ne može biti adekvatno pokriveno, te se dešava da dio propadne zbog pothlađenosti. U godinama kad je temperatura stabilna, u ovom mjesecu pčelinje zajednice se brže razvijaju.

Početkom marta, ako vremenske prilike dozvole, treba uraditi „brzinski“ pregled. Tad treba utvrditi zdravstveno stanje pčelinjih zajednica, količinu hrane, prisustvo legla i snagu društva. Ako se uoči bilo koji nedostatak treba intervenisati čim prije i sanirati problem. Ako nedostaje hrane, treba bez odlaganja dodati okvire sa medom iz zalihe, a ako to nemamo, dodat ćemo Tu se mora biti dosta oprezan, da se ne izazove grabež. Posebno moramo obratiti pažnju na simptome „nozemoze“ jer se nozemoza najlakše vizuelno primijeti u ovom mjesecu, posebno kod slabih društava.

Takva društva moramo hitno sanirati jer su izvor zaraze za ostatak pčelinjaka. Prisutnost legla u svim stadijima je garancija prisustva matice, ali ako legla nema ili je sve trutovsko, matice u pravilu nema i takvo društvo trebamo uz poznate metode spojiti sa susjednim društvom. Važno je napomenuti da se prije spajanja „mora“ utvrditi zašto je neko društvo slabo i samo ako nije bolesno tada se pristupa spajanju. Krajem marta treba uraditi detaljan pregled pčelinjih zajednica i krenuti sa ozbiljnijim stimulisanjem matice na veće zalijeganje. Tad je idealno vrijeme za oduzimanje i zamjenu starih i dotrajalih okvira. Potrebno je voditi računa da pojilica na pčelinjaku bude non-stop u funkciji.

Zdici.info