Posjetili smo Manastir ”Svete Trojice” poznatiji pod nazivom manastir Vozućica

Dešavanja

Manastir ”Svete Trojice”, prema narodnim predanjima, potiče iz 14. vijeka. Nalazi se u Vozući u slivu rječice Vozućice i podnožju planine Žedni Vrh u prelijepom prirodnom okruženju. Zadužbina je kralja Dragutina Nemanjića, a 70-tih godina prošlog vijeka proglašen je spomenikom kulture Bosne i Hercegovine. Poznatiji je pod nazivom Vozućica jer se nalazi uz istoimenu rječicu.

Od Zavidovića, regionalnim putem R467 udaljen oko 30 kilometara, a od Vozuće 5 kilometara.

Tokom posljednjeg rata skoro u potpunosti je uništen. Međutim, zahvaljujući vjeri i naporu ovdašnjeg paroha i njegove porodice, ovaj manastir je obnovljen. Prije početka obnove, 2004. godine ponovo je uvršten na listu spomenika kulture naše zemlje. Prve aktivnosti na zaštiti manastira započeo je Zavod za zaštitu spomenika kulture Republike Srpske, a kasnije nastavio Federalni zavod kao nadležan za ovo područje.

Osim obnove manastira, uređena je i manastirska porta i sređen prilaz manastiru sa mosta – stepeništem koje ranije nije postojalo. Vjernici su obnovili i izgradili zvonik. Saniran je i manastirski izvor ”Kaluđerica”.

Zvonik

Manastir danas pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Vozuća koja se nalazi u Mitropoliji Dabrobosanskoj. Ova vjerska zajednica u 2016. godini obilježila je tri značajna jubileja, 7. vijekova postojanja manastira Vozućica, 700 godina od smrti kralja Dragutina Nemanjića graditelja ovog manastira i jubilej 165 godina od otvaranja škole koja je radila kod manastira a u kojoj su u početku učitelji bili sveštenici.

Inače, o manastiru Vozućica veoma malo se pisalo i govorilo, međutim, ovaj duhovni hram kroz historiju bio je i ostao snaga i ponos naroda. Malo je mjesta u našoj zemlji koja imaju tu privilegiju da budu poznata po nekoj starini, no, Vozuća to zasigurno ima i treba njegovati.

O kakvom spomeniku se radi, najbolje ilustruje i to da je prije nekoliko godina, od 25 spomenika kulture u Bosni i Hercegovini, on stavljen na peto mjesto, poslije mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu, Aladža džamije u Foči, Vijećnice u Sarajevu i Crkve Svetog Nikole u Stocu. Prije ove obnove koja je trajala do 2015., posljednja generalna obnova bila je 1865. godine.

Nažalost, danas ovaj manastir nije otvoren svakodnevno, jer vjernika nema u broju kako je to nekada bilo. Prije rata na području današanje vozućke parohije, koja je bila do 90-tih podijeljenja na vozućku i stošku, bilo je oko 1.500 domaćinstava, dok ih danas ima tek stotinjak. Međutim, ovdje se danas obilježavaju svi značajni vjerski praznici, od Vaskrsa, Duhova do Ktitorske slave ovog manastira.

O manastiru Vozućica, prije obilježavanja važnog jubileja, snimljena je i pjesma ”Vozućici za vječnost”, koja govori o obnovi i njegovoj važnosti. Paroh i vjernici nadaju se da će ovaj vjerski hram postati u narednim godinama sve posjećeniji i na neki način važna turistička destinacija.

I. K./Zdici.info