Policija u Ljubljani vodenim topom i suzavcem rastjerala demonstrante

Dešavanja

Foto: Anadolija

Policija u Ljubljani, glavnom gradu Slovenije, koristila je sinoć vodeni top i suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji se protive vladinim mjerama uvedenim zbog sprečavanja širenja koronavirusa, javlja Anadolija.

Šire područje centra Ljubljane pod nadzorom je policijskog helikoptera, a policija je pozvala sve da u miru napuste centar grada i slijede njihova uputstva i naredbe.

Stotine demonstranata protivi se oštrim vladinim mjerama protiv koronavirusa, a ovo je treći takav incident u Ljubljani u roku od mjesec dana.

Slovenska policija postavila je kontrolne punktove i ograničila promet i kretanje nedaleko od Lubljane gdje će se održati Samit lidera Evropske unije.

Prema policijskim izvještajima, vođa protesta je priveden, a policija je zaustavila oko 30 autobusa koji su dovozili demonstrante iz drugih gradova u Ljubljanu.

Policijski helikopter nadlijetao je središte glavnog grada dok je policija ispaljivala suzavce i vodene topove na demonstrante koji su šetali središtem Ljubljane.

Foto: Anadolija

Demonstranti su nosili transparente s natpisom “Stop korona fašizmu” zahtijevajući jednaka prava vakcinisanih i nevakcinisanih građana.

U Sloveniji je 48 posto ljudi od dva miliona stanovnika potpuno vakcinisano, što je manje nego u mnogim drugim zemljama Evropske unije.

Izvorni Članak: faktor.ba