Pokrenut Program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože na području ZDK

Dešavanja

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u saradnji s Ministarstvom zdravstva Zeničko- dobojskog kantona pokrenuo je sveobuhvatan Program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože na području Zeničko-dobojskog kantona.

Glavni cilj ovog programa je podizanje svijesti javnosti o važnosti redovnih preventivnih pregleda kože te pružanje mogućnosti svim građanima Zeničko-dobojskog kantona na pristup besplatnim i stručnim pregledima. Program također naglašava važnost preventivnih mjera, poput korištenja zaštitnih krema, izbjegavanja korištenja solarija, nošenja odgovarajuće odjeće te izbjegavanja prekomjernog izlaganja suncu.

Specijalistički pregledi dermatologa

Tokom ovog preventivnog pregleda, specijalisti dermatologije koriste dermatoskop – specijalizirani aparat koji omogućava detaljan pregled kože i otkrivanje potencijalno opasnih promjena na koži. Tokom ovih pregleda, dermatolozi pregledaju mladeže i druge promjene na koži te savjetuju pacijente o daljim postupanjima ukoliko primijete nešto sumnjivo.

Pregledi su otvoreni za sve građane, a posebna pažnja se posvećuje onima koji su u većem riziku, kao što su osobe svijetle puti, osobe koje imaju veliki broj mladeža ili osobe koje su često izložene suncu zbog posla ili rekreacije.

Pregledi se obavljaju u 11 općina Zeničko- dobojskog kantona, pružajući široku dostupnost usluga svim građanima.

Zašto su preventivni pregledi kože važni?
Redovni dermatološki pregledi ključni su za rano otkrivanje i liječenje kožnih oboljenja. Kroz ovaj program želimo osigurati da svaki građanin ima priliku dobiti stručnu procjenu i, ukoliko je potrebno, pravovremeno liječenje.

Pored besplatnih preventivnih pregleda kože, program obuhvata i edukativne aktivnosti.

To uključuje distribuciju informativnih materijala, organiziranje radionica i predavanja te aktivnosti na društvenim mrežama.

Cilj ovih aktivnosti je povećati svijest o važnosti zaštite kože od sunca, kao i o redovnim preventivnim pregledima kože te prepoznavanju ranih znakova melanoma i promoviranju zdravih navika kada je u pitanju izlaganje suncu.

Zdici.info