Planinarsko društvo "Visočica" iz Sarajeva, posjetilo Spomenik prirode Tajan

Život

Priroda ne zna za granice. Šta smo uradili znamo i sami, ali kakvu životnu sredinu ostavljamo budućim generacijama? To govori jedno, kako nestručnost Općine, Općinskog načelnika, te Općinskog vijeća uništi ono malo dobrog što je ostalo u Zavidovićima. Od same dozvole izgradnje mini hidrocentrala, preko katastrofalne putne infrastrukture, pa do stotine kamiona koji vikend danima saobraćaju kako im je volja. Nećemo govoriti o promociji samih prirodnih bogastava i očuvanju istih, za koje Općina izdvaja minimalna ili nikakva sredstva.

Prethodnih dana Planinarsko društvo “Visočica” iz Sarajeva, posjetilo je Spomenik prirode Tajan. Grupa planinara, ostala je fascinirana prizorima i ljepotama u kojem su spojeni proljeće, sunce, voda i priroda.

U prvoj mini dokumentarnoj epizodi, možete pogledati sve ljepote Spomenika prirode “Tajan”.

Spomenik prirode Tajan je jedno od najmlađih zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini. Spomenik prirode velikim dijelom se nalazi na području Ravan planine koja se sastoji od tri značajne cjeline, Tajan, Bakoš i Tvrtkovac.

Pored svojih prelijepih travnatih grebena i vrhova, područje spomenika prirode obiluje mnogim drugim prirodnim bogatstvima kao što su jezero Mašica, velik broj pećina, kamenih mostova, endemskih biljnih vrsta kao i veoma bogat životinjski svijet.

U sklopu planinarske ture, PD “Visočica” obišli smo dva vodopada na rijeci Gostović koja nastaje od pritoka koje dolaze iz srca spomenika prirode Tajan. Pored toga, uživali su u jezeru Mašica te fantastičnoj pećini u Srednjoj stijeni. Glavni cilj bio je vrh Bukvić Prisoje [1245 m/nv] koji se nalazi na Bakošu (Ravan planina) i sa kojeg se pruža fantastičan pogled prema brojnim bh planinama kao što su Bjelašnica, Vlašić, Lisac, Konjuh, Ozren ali i mnogim drugim – navodi Alen Čamdžić vođa grupe.

Spomenik prirode Tajan je fantastično područje koje vas neće ostaviti ravnodušnim i zato je naša topla preporuka da ga posjetite i da osjetite njegovu jedinstvenost.

Zdici.info