Pet predstava na Festivalu 'Ljetne večeri Studio Teatra' u Zenici

Zabava

Festival “Ljetne večeri Studio Teatra” koji će biti održan od 15. do 19. augusta u Zenici, otvorit će predstava “Partija remija” u kojoj igraju Faketa Salihbegović-Avdagić i Mugdim Avdagić, glumci Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

“Partija remija” je komedija koja nas upoznaje s istinskim ljudskim vrijednostima, pozivajući na razumijevanje, humanost, suosjećanje i kulturu dijaloga.

Ovaj festival organizuje Studio Teatar iz Zenice na čijem je čelu Nusmir Muharemović.

Na festivalu će, inače, biti prikazano pet predstava, a sve će igrati na Ljetnoj sceni Doma armije/Preporoda u Zenici. Orgaizatori nisu krili zadovoljstvo što će zeničkoj publici ponuditi kulturno osvježenje u toplim augustovskim danima, ne krijući želju da ovaj festival postane ljetna poslastica Zeničankama i Zeničanima, ali i publici iz susjednih općina.

Druga noć festivala je rezervisana za komediju “Državni lopov”, koja nas kroz prizmu tri naizgled različita karaktera upoznaje s univerzalnim motivima koji čine tematski oslonac svakog društva. U predstavi igraju Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.

“Ludilo udvoje” naziv je predstave koja će se predstaviti zeničkoj publici treću noć festivala, a riječ je o drami apsurda rumunsko-francuskog pisca Eugena Ionesca u kojoj igraju Aida Bukva, Mirza Mušija i Mirza Bajramović.

Nakon predstave “Državni lopov” još jedna predstava Udruženja “Studio Teatar” predstavit će se zeničkoj publici četvrtu noć festivala. Naime, riječ je o duodrami “Derviš i smrt”, koja je inače prva duodrama, nastala na osnovu dramatizacije romana velikana bh. književnosti Meše Selimovića, a koju je režirala rediteljica Liljana Ivanović iz Srbije. U ovoj predstavi samo su dva lika – Ahmed Nurudin, kojeg tumači glumac Daniel Kovačević i mladi Mula Jusuf, kojeg igra Nusmir Muharemović.

Monodramom Irfana Kasumovića “Rod i dom” zatvara se prvi festival “Ljetne večeri Studio Teatra” u Zenici. Ova monodrama u režiji Vlade Keroševića govori o tragičnoj ljubavi Arslana Šipovčanina prema Saniji, ali nas i podsjeća na istinske ljudske vrijednosti koje svi polako zaboravljamo. Dramatizaciju romana Safeta Sijarića radio je dramaturg Hasan Džafić, saopćeno je iz Udruženja za promociju i razvoj kulturnih aktivnosti “Studio teatar” iz Zenice.

Ulaznice će biti u prodaji od 5. augusta po cijeni od 5 KM.

Izvorni Članak: www.federalna.ba