Pedeset slovenačkih poslodavaca dolazi u BiH po radnike

Dešavanja

Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije će u saradnji s Ambasadom Republike Slovenije u Sarajevu u posljednjoj sedmici mjeseca septembra organizovati četiri događaja na kojima će slovenački poslodavci predstaviti tražiocima posla iz Bosne i Hercegovine.
Na događajima će se okupiti 50 slovenačkih poslodavaca.

Članica EU koja ima prosječnu platu 2,2 puta veću od one u BiH u novoj je potrazi za radnicima. Slovenija čiji uslovi života i ekonomska razvijenosti najviše privlači mnoge ljude iz BiH da potraže posao ne tako daleko od kuće.

Događaji će se održati od 25. do 28. septembra između 10 i 17 sati na sljedećim lokacijama:

Sarajevo, ponedjeljak, 25. 9., Hotel Hollywood,
Zenica, utorak, 26. 9., Hotel Zenica,
Banja Luka, srijeda, 27. 9., Hotel Bosna,
Tuzla, četvrtak, 28. 9., Hotel Mellain.
Slovenački Zavod za zapošljavanje najavljuje da bi ove godine njihovi poslodavci mogli zaposliti čak i osam hiljada novih radnika. Oni koji traže posao u Sloveniji, na događajima će biti u prilici da ostvare direktan kontakt sa poslodavnica iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite, prerađivačkih djelatnosti, građevinarstva, transporta, skladištenja i ugostiteljstva.

Najviše poslodavaca je iz Ljubljana, Nove Gorice i Kranja poručuju iz Zavoda za zapošljavanje Slovenije.

Na štandovima poslodavaca, svi zainteresovani će moći da se predstave i predaju svoje radne biografije, te da dobiju sve informacije o radnim dozvolama i uslovima života u Sloveniji.

Na ovaj način slovenački poslodavci nastoje obezbijedit i potrebne kadrove, koji će ovoj državi bivše Jugoslavije pomoći u sanaciji štete koja je nastala u augustu uslijed poplava i odrona velikih razmjera.

Izvorni Članak: www.biznisinfo.ba