Park kamenih kugli: Prethodna dva dana Zavidoviće posjetili turisti iz Češke i Njemačke

Život

Dolazak proljeća, kao i nešto sunčanije vrijeme koje zadnjih par dana zabilježeno u Bosni i Hercegovini, kao i u Zavidovićima, iskoristili su turisti iz Češke i Njemačke, koji su obišli lokalitet kamenih kugli.

Opšte je poznato, da su Zavidovići u posljednjih par godina postali jako bitna turistička lokacija na području Zeničko-dobojskog kantona, ali i šire. Pored parka prirode Tajan, jezera Mašica, možda i najveći krivac za to su kamene kugle, koje predstavljaju svjetski fenomen.

U toku ove sezone, Zavidoviće je posjetilo ukupno pet grupa turista koji dolaze van granica Bosne i Hercegovine, radi se o grupama iz Engleske, Francuske, kao i zadnje dvije posjete iz Češke, odnosno Njemačke. Inače, riječ je o grupama ustaljenih turista koji lokalitet kamenih kugli posjećuju svake godine. Glavni razlog za to, čine odgovorni ljudi zaduženi za upravljanje nad Parkom kamenih kugla, koji su u prethodnim godinama ostvarili saradnju sa raznim turističkim agencijama diljem Bosne i Hercegovine, preko kojih turisti bivaju i upoznati sa kamenim kuglama kao i samim Zavidovićima.

“Kao i prethodnih, također, i ove sezone očekujemo velik broj posjeta. Pretpostavka je da će park ove godine posjetiti oko 3000 turista iz raznih krajeva svijeta, sa naglaskom da očekujemo turiste ne samo iz Evrope, nego iz Azije kao i Amerike. Najbrojnije grupe dolaze čak sa Tajvana. Njihove grupe prilikom posjete broje preko 100 turista. Također posjećuju nas turisti iz Kine pa čak i Argentine i Brazila.” – kazao je za naš  portal Nedžad Ikanović, jedno od najzaslužnijih lica zbog kojeg je popularnost parka toliko porasla.

A. O./Zdici.info