Ovako treba izgledati kućna njega osoba zaraženih koronavirusom

Život

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva objavio je preporuke o tome kako bi trebala izgledati kućna njega osoba za koje se sumnja i kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom.

Shodno tome, naveli su da se u slučaju pojave nekih od simptoma poput povišene temperature, kašlja, malaksalosti, gubitka mirisa ili okusa, tim osobama kao i članovima njihovog domaćinstva preporučuje da ostanu kući te da se telefonom jave ljekaru kako bi dobili daljnje upute.

“Ukoliko primijete navedene simptome, oboljelima se preporučuje da budu kući, ne idu na posao, u školu ili na javna mjesta. Bitno je da odmaraju, piju dosta tečnosti i dobro se hrane”, naveli su iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Naloženo je i to da oboljela osoba boravi u posebnoj sobi i bez drugih članova porodice.

“Ukoliko to nije moguće, nosite medicinsku masku i držite distancu od dva metra od drugih ljudi. Sobu treba dobro prozračiti, a ako je moguće koristite drugo kupatilo. Kada kašljete ili kišete, savijenim laktom pokrijte usta i nos ili koristite papirne maramice koje treba odmah baciti. Ako imate otežano disanje, odmah pozovite vašu zdravstvenu ustanovu”, naveli su.

S druge strane, osoba koja brine o oboljelom treba pojačano voditi računa o higijeni ruku i kontaktu s njim.

ℹ Kućna njega za osobe sa sumnjom na COVID-19 ili potvrđene slučajeve

☑️ U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su…

Objavljuje Krizni stožer/štab Federalnog ministarstva zdravstvaPonedjeljak, 26. listopada 2020.

“Redovno perite ruke sapunom i vodom ili dezinfikujte alkoholnim sredstvom, a posebno poslije kašljanja ili kihanja, prije, tokom i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, prije i poslije brige o bolesnoj osobi. Izbjegavajte nepotrebne kontakte s oboljelim i nemojte zajedno koristiti iste stvari poput pribora za jelo, tanjira, šolja, čaša, peškira”, dodali su.

Istakli su da je bitno da onaj ko brine o oboljelom također prati zdravlje ostalih ukućana.

“Važno je da se uprati da li još neko od ukućana ima simptome poput povišene temperature, kašlja, malaksalosti, gubitka mirisa ili okusa. Ukoliko se javi teško disanje, odmah pozovite vašu zdravstvenu ustanovu”, kazali su.

Iste preporuke navedene su i za njegovatelje gdje je također naglašeno da se brine o tome da oboljeli odmara i da se dobro hrani i pije dosta tečnosti. Osim toga, bitno je da je ta osoba zaštićena maskom koju ne smije dirati niti skidati sve dok je u blizini zaraženog te da je bitno da održavaju higijenu ruku.

“Identifikujte površine koje bolesna osoba često dodiruje i redovno ih čistite i dezinfikujte. Koristite posebno posuđe, pribor za jelo, peškire i posteljinu za bolesnu osobu i sve perite deterdžentom i vodom”, poručili su iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Izvorni Članak: www.klix.ba