Opozvane stroge kontrole na hrvatskim granicama sa Slovenijom i Mađarskom

Dešavanja

Gužve na svim graničnim prijelazima, višesatna čekanja, kilometarske kolone i nervoza putnika obilježili prizore Hrvatske u posljednja dva dana, od kada je na snagu stupila Uredba Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama. Zato je već danas došlo do njezina privremena opoziva.

‘Tijekom današnjeg dana Dimitris Avramopoulos, povjerenik EU-a za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, upoznat je s problemima koji su doveli do nerazmjernog učinka na protok prometa te je dogovoreno da se privremeno derogira primjena Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Sloveniji i Mađarskoj te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije’, priopćeno je večeras iz MUP-a RH.

U priopćenju za medije navode da od početka primjene do današnjeg dana, unatoč primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta granične policije te unatoč suradnji s graničnim policijama Slovenije i Mađarske, nisu se u potpunosti uspjele ublažiti gužve na graničnim prijelazima.

 

Tportal/Zdici.info