Održan sastanak gradonačelnika i predstavnika obespravljenih radnika Krivaje u Vladi FBiH

Dešavanja

Na zahtjev Gradonačelnika i obespravljenih “Krivajinih” radnika u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održan je sastanak na kojem su bili prisutni: Stipo Buljan, Marinko Bošnjak, predstavnici Federalnog zavoda za zapošljavanje, predstavnici Razvojne banke FBiH, Stečajni upravitelj Hamdija Muratović, Saletović Amerisa ispred stečajnog upravitelja IP “Krivaja”, Ramiz Mujić i Mirsad Hodžić – predstavnici radnika, Ferid Balić ispred Odbora stečajnih povjerilaca i Gradonačelnik Hašim Mujanović.

Prilikom susreta razgovarano je o problemima unutar preduzeća i agoniji radnika:
– Penzionisanje radnika IP “Krivaja” d.o.o. u stečaju i IP “Krivaja Mobel” d.o.o.
– Osiguranje bivšim zaposlenicima IP “Krivaja” minimalne egzistencijalne pomoći u iznosu po 1000,00 KM
– Analiza kupoprodajnog ugovora Vlade FBIH i vlasnika četiri kompanije sa prijedlogom da eventualno pokrenu proizvodnju ili da Grad Zavidovići otkupi navedeno preduzeće i isto proglasi slobodnom industrijskom zonom.

-Na sastanku smo dobili čvrsta obećanja od sagovornika ispred Vlade i resornog ministarstva da će se u narednom periodu ubrzati aktivnosti oko penzionisanja radnika IP “Krivaja” uz mogućnost obezbjeđivanja jednokratne pomoći.- istakao je Hašim Mujanović, gradonačelnik Grada Zavidovići.

Mujanović smatra da njegove stavove u vezi kupovine imovine IP “Krivaja” dijeli javnost kao i svi gradski vijećnici bez čije podrške i razumjevanja neće uspjeti realizovati ovu zamisao.

Ističe da Grad Zavidovići  se suočava  s problemom nedostatka adekvatnog zemljišta za izgradnju novih poslovnih zona.

-Iz tog razloga od samog preuzimanja pozicije načelnika/gradonačelnika moje opredjeljenje i prioritet je bio i ostao podrška “Krivajinim” radnicima u ostvarivanju njihovih prava i pokušaju da imovina ovog preduzeća pređe u vlasništvo Grada Zavidovići. Ovim potezom obezbjedili bi dovoljno prostora za potencijalne investitore i osigurali bi dovoljan broj radnih mjesta tako da niko iz Zavidovića ne bi trebao ići bilo gdje drugo zarađivati za život. – naglašava on.

-Nadam se da ćemo uspjeti u ovim aktivnostima koje su pravno komplikovane i traže mnogo strpljenja. Ukoliko ne uspijem u ovom nastojanju tokom svog mandata onda to ostaje obaveza i prioritet budućih gradonačelnika. – poručio je Mujanović.

Zdici.info