Od sutra nova pravila za ulazak u Hrvatsku iz BiH, ne morate imati rezervisan smještaj

Dešavanja

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović danas je potvrdio da će od 1. jula građani tzv. trećih zemalja, među kojima je i BiH, moći ulaziti u tu zemlju bez posebnog (ekonomskog) razloga, što je bio slučaj do sada.

To znači, kako je Klix.ba već jutros najavio, da državljani BiH neće morati unaprijed rezervisati i plaćati smještaj ukoliko turistički putuju kod naših zapadnih susjeda.
Ovu novost koja se tiče građana trećih zemalja s liste tzv. Aneks I danas je s javnosti podijelio hrvatski ministar Davor Božinović.

“Znate da su te osobe bile puštane u Hrvatsku ako su imale nužni razlog, pa su dokazivale svrhu putovanja. Sada će morati predočiti ili da su vakcinisani ili prebolovali koronavirus ili friško testirani”, dodao je.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio i savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffmann te naglasio da će se odluka početi primjenjivati kada Uprava granične policije RH i službeno obavijesti kolege u Graničnoj policiji BIH.

“Mi ćemo po dobijenoj odluci pravovremeno obavijestiti bh. javnost”, kazao je Hoffmann.

Hrvatski ministar Božinović se dotakao i ostalih novih pravila od 1. jula.

“Danas je bitno da donosimo novu odluku u vezi s prelaskom granice, a stupa na snagu od 1. jula i vrijedit će do 15. jula. Svi građani EU koji imaju potvrdu moći će uz predočenje, bez ikakvih ograničenja, dolaziti u Republiku Hrvatsku”, kazao je.

Također, svi koji iz BiH putuju u Hrvatsku neće morati imati negativan PCR ili brzi/antigenski test ukoliko su potpuno vakcinisani protiv koronavirusa (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm), odnosno ako je prošlo 14 dana od primitka doze u slučaju jednodozne vakcine (Janssen/Johnson&Johnson).

Jednako tome, osobe koje su prebolovale Covid-19 u posljednjih šest mjeseci (180 dana) uz potvrdu će moći ući u Hrvatsku bez negativnog testa.

Treba istaći da je predsjedavajući EU (Portugal) danas sastavio novu listu potencijalno sigurnih zemalja u vrijeme pandemije koronavirusa, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Osim BiH, novom odlukom su na listu sigurnih zemalja stavljeni i Crna Gora i Kosovo.

Izvorni Članak: www.klix.ba