Očišćeno 5 kilometara obala rijeke i prikupljeno 57 vreća otpada

Život

Ekoizlet Rafting kluba “Tuzlak” na rijeci Krivaji, očišćeno 5 kilometara obala rijeke i prikupljeno 57 vreća otpada.

O kako je samo Krivaja dobra rijeka!

U to se, u svakom smislu tih riječi, uvjerila grupa od 37 volontera tokom učešće u ekoakciji u rejonu Stipina Hana.
No krenimo redom. Rafting klub “Tuzlak” je sa volonterima iz partnerskih udruženja Tuzlanskog tinejdžerskog centra Telex i Omladinskog resursnog centra, odlučio da u ove vrele ljetnje dane organizuje ekoizlet na kojem će spojiti korist i zabavu.

Krenulo se rano, jer nam je plan bio da nakon čišćenja kamenitih obala i korita rijeke Krivaje, u tako uljepšanoj Krivaji organizujemo rafting i kupanje u njezinim bistrim virovima.

Nakon dolaska u kamp Dišticu srdačno su nas dočekali domaćini iz Rafting kluba “Atom” iz Zavidovića, te uputili na područja obale Krivaje koja oni nisu uspjeli stići očistiti.

Jedna grupa ekovolontera je krenula uzvodno prema izletištu Maoča, dok je druga grupa krenula nizvodno prema lokalitetu gdje se tradicionalno održava likovna kolonija.

Ispočetka smo duž obale naišli na dosta uredno stanje. Postavljene su ekotable, a nedavno organizovani punktovi sa kontejnerima već su dali svoj rezultat. Brojni izletnici u hladu borova su već oko svojih šatora odlagali smeće u već pripremljene vreće. Ipak smo u startu i u već tako očišćenom izletištu, uspjeli skupiti desetak vreća. Neko u šali reče „pa ovdje nam je neko ukrao smeće“. A onda nakon dva kilometra tamo gdje nema kontejnera pronađosmo lokalnu deponiju i onu ružnu sliku od čovjeka unakažene prirode. Gomilu ambalažnog otpada plastičim flašama, staklenim bocam i kesama, koja je već bila zarasla u šipražje i prekrila kamenitu obalu, volonteri očistiše sa užitkom.

A grupa volontera uzvodno uz Krivaju, gdje nije bilo kontejnera, imala je veći posao. Na izletištu kraj rijeke, pored samih drvenih izletničkih stolova, pronađosmo velike gomile smeća koje su očigledno tako ostavljene već duže vremena. Pošto su u ovoj grupi u većini bile žene, odlučiše da naprave „generalku“ i da izletište urede pod konac. Što naumiše to i uradiše, pa se na kraju urađenog našem fotoreporteru pohvališe veselim poziranjem. Sa tog rejona smeće smo morali odvezli svojim vozilima do kontejnera i spremiti ga za komunalni odvoz. I na kraju kad sumirasmo, shvatismo da je postignut impresivan učinak jer je ukupno prikupljeno 57 vreća smeća i očišćeno 5 kilometara obale!

A onda je uslijedio spektakl. Volontere, raftersku opremu i čamce prevezosmo do Velikog Buka, a kako većina volontera nije nikada raftovala, opremismo ih i dadosmo kratke sigrnosne upute i instukcije. I krenusmo niz vodu uz veselu graju i prskanje. Neki volonteri se okušaše i kao skiperi i gle čuda odlično to uradiše kao da su nekada već skipovali. Čak ni nizak ljetnji vodostaj koji nas je povremeno natjerao da gazimo vodu, a ne veslamo, nije nam pokvario zadovoljstvo. Mokri izvukosmo opremu i čamce, presvukosmo se pa onako izgladnjeli uslast pojedosmo topao grah… A onda zasladismo lubenicom i dinjom. Neki bi umorni malo i prilegli, međutim mlađi nemaju mira pa se poveća grupa uputi izvodno kupati u virovima. Povratak je bio planiran u 17 sati, ali se kupanje razvuklo jer oni bi da još uživaju.

Pitasmo mlade volontere kako im je bilo, jesu li zadovoljni? A oni odgovoriše na svoj način: Bilo je ekstra! Bilo je vrh! Prelijepo! Obavezno zovite ponovo!

I tako i ovaj put smo zahvaljujući našem entuzijazmu i pomoći koju nam je pružio Eko život d.o.o. regulator za odgovorno zbrinjavanje ambalažnog otpada i drugi sponzori uspjedosmo u namjeri da korist spojimo sa zadovoljstvom.
Krenusmo natrag kući, a Krivaja ostade još ljepša, a mi zadovoljni do nove prilike i novog ekoizleta – ističu iz Rafting klub Tuzlak.

Zdici.info