Novi snažan zemljotres jačine 5 stepeni pogodio Hrvatsku, epicentar ponovo kod Petrinje

Dešavanja

Foto: emsc-csem.org

Novi snažan zemljotres pogodio je večeras područje hrvatske Petrinje, a prema prvim podacima bio je jačine 5 stepeni prema Richterovoj skali.

Kako navodi Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC), epicentar potresa zabilježen je 45 kilometara jugoistočno od Zagreba, odnosno na području Petrinje, na dubini od pet kilometara.

Zagrepčani putem društvenih mreža izvještavaju da je potres bio izuzetno jak te da je trajao deset sekundi. Hrvatski mediji javljaju da se jako podrhtavanje tla osjetilo i u drugim gradovima u okolini Zagreba.

Informacije o eventualnim žrtvama i pričinjenoj materijalnoj šteti još nisu dostupne.

Podsjetimo da je nakon razornog zemljotresa od 6,2 stepena, koji je pogodio Petrinju i okolna područja 29. decembra, ovaj dio Hrvatske danima treslo desetine manjih zemljotresa, od 3 do 4 stepena Richterove skale.

Novi jači zemljotres ponovo je uznemirio brojne građane koji se još uvijek oporavljaju od prvobitnog razornog zemljotresa, jednog od najtežih koji je pogodio našu regiju.

Reagovao je i ministar graditeljstva u Vladi RH Tomovo Medved kazavši da nakon ovog posljednjeg potresa sve ekipe su poslane odmah ponovno na teren da se provjeri ima li ozlijeđenih i kakve su nove štete.

“Nažalost, ovo znači i da statičari moraju ponovno izvršiti kontrolu objekata koje su već prošli”, kazao je on.

Izvorni Članak: www.klix.ba