Nova serija zemljotresa u Turskoj, najsnažniji magnitude 6,4

Dešavanja

Foto: earthquake-live-map

Tursku je u posljednja dva sata pogodilo više zemljotresa, od kojih je najsnažniji bio onaj magnitude 6,4.

Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), danas najsnažniji zemljotres je bio na pograničnom području između Turske i Sirije, a desio se malo poslije 20 sati po lokalnom vremenu. Epicentar je bio u blizini grada Antakya, koji se nalazi u turskoj provinciji Hatay, na dubini od 10 kilometara. Hatay je jedna od 10 provincija koje su teško pogođene nedavnim razornim zemljotresima.

Prema svjedočanstvima građana objavljenima na EMSC-ovoj internetskoj stranici, podrhtavanje tla je bilo izuzetno snažno – kućni predmeti su padali na pod, a mnoge je zemljotres probudio dok su spavali. Time se dodatno produbio strah među građanima istočnog dijela Turske i sjevernog dijela Sirije.

Mnogi ljudi su u trenutku zemljotresa istrčali iz građevina u kojima su se zatekli, a o čemu svjedoče objavljeni videozapisi. Nadležni su pozvali građane da se ne približavaju oštećenim građevinama.

Kako je objavio turski list Daily Sabah, pozivajući se na svjedočanstva građana, usljed posljednjeg snažnog zemljotresa urušile su se neke od zgrada koje su oštećene u ranijim zemljotresima. Novo podrhtavanje tla osjetilo se i u Egiptu, Libanonu, Iraku, Palestini i Jordanu.
Na društvenim mrežama su objavljeni videozapisi trenutka novog snažnog zemljotresa, među kojima je videozapis priložen u tekstu.

Prije dvije sedmice spomenute dijelove pogodila su dva snažna zemljotresa – oba magnitude iznad sedam. Broj poginulih se približava 50.000, a materijalna šteta je u desetinama milijardi dolara. Od tada je na ovom prostoru bilo više hiljada manjih zemljotresa.

Zdici.info