Niske temperature mogu napraviti probleme: Kako možete zaštititi vodomjere

Zabava

Niske temperature i slaba zaštićenost vodomjera mogu prouzrokovati oštećenje i pucanje stakla vodomjera, zbog čega je neophodno da se blagovremeno izvrši zaštita od mraza.

– Najbolje je da vodomjer i otkrivene cijevi obložite odgovarajućim termo izolacijskim materijalom: stiropor, staklena vuna, stare deke i sl. Sve vodovodne cijevi, koje se nalaze na otvorenom, potrebno je isprazniti, kao i ukoliko je moguće, zatvoriti otvoreni prostor u kojem su smještene vodovodne instalacije – savjetuju iz preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Voda se najčešće ledi u najplićim i nezaštićenim dijelovima instalacije, kao i negrijanim dijelovima zgrada.

– Ovaj trošak je puno manji od onog koji nastaje zbog puknuća cijevi, nakon što se voda zaledi. Korisnicima, koji primijete da su ostali bez vode savjetujemo, da prvo provjere stanje instalacija u vodomjernom oknu, te pokušaju okrenuti ventil, ali nikako na silu. Ventil koji nije moguće okrenuti upućuje, da je voda u instalacijama u vodomjernom oknu zaleđena. Najbrže će se odlediti pomoću isparavanja tople vode u zatvorenom oknu sa spuštenim poklopcem. Zamrznute instalacije nikako se ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih, niti korištenjem otvorenog plamena – kažu u Vodovodu.

Za ponovnu uspostavu vodosnabdijevanja, potrebno je pronaći, odnosno pregledati svaki dio instalacije.

Iz Vodovoda upozoravaju građane i upravitelje zgrada da blagovremeno poduzmu potrebne mjere zaštite, jer su za održavanje internih vodovodnih instalacija isključivo zaduženi korisnici vodovodne usluge.

Faktor.ba/Zdici.info