Nikšić saopćenje Vlade FBiH o Krivaji nazvao izmišljotinama

Dešavanja
Radnici Krivaje pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu

Radnici Krivaje pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu (Klix.ba)

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić oglasio se saopćenjem za javnost u kojem odbacuje kao neistinite navode iz saopćenja Vlade Federacije BiH u vezi sa dešavanjima u “Krivaji” iz Zavidovića u toku mandata Vlade FBiH 2011. – 2014. godina.

Nikšić u saopćenju ističe da nije tačno da je Vlada FBiH raskinula ugovor o zajedničkom ulaganju sa firmom “Ferimpex” d.o.o. Zavidovići kojim je osnovano privredno društvo “Krivaja 1884”, kako tvrde iz aktuelne Vlade, već je ugovor jednostrano raskinut od strane predstavnika firme “Ferimpex” d.o.o. Zavidovići. Također navodi da nije tačno kako je firma “Krivaja 1884” “redovno izmirivala plaće radnicima i obaveze po osnovu doprinosa“, već je tačno da dug prema radnicima i fondovima iz ovog perioda iznosi oko 35 miliona maraka, što je utvrdila posebna komisija formirana od strane Vlade FBiH, a na temelju informacija iz Porezne uprave FBiH, te revizije poslovanja koju je provela revizorska kuća Dervi d.o.o. iz Jajca.

U saopćenju za javnost predsjednika SDP-a i bivšeg federalnog premijera navodi se i da Krivaja 1884 d.o.o. nikada nije pravosnažno registrovana kao privredno društvo, jer je to više od tri godine osporavana pred nadležnim sudom u Zenici od strane grupe bivših radnika IP Krivaja d.o.o., na temelju čijeg zahtjeva je na kraju i otvoren stečajni postupak nad IP Krivaja d.o.o. Zavidovići. Dakle, stečaj je posljedica ovog zahtjeva, a ne raskida ugovora, što je također vidljivo iz niza izvještaja koji su dostupni u Vladi FBiH.

“Postavlja se pitanje kako je firma Krivaja 1884, osnovana u mandatu i od strane Vlade koju je vodio SDA i kojoj su iz budžeta FBiH dati milioni maraka, uopšte radila i poslovala kada nije bila registrovana? To uostalom tvrde i pravni zastupnici firme Ferimpex u sporu protiv Vlade FBiH kao argument da oni ne moraju da plate dug od 35 miliona KM jer, kao firma, nisu ni postojali”, navodi se u Nikšićevom saopćenju i optužuje premijera Fadila Novalića i članove sadašnje Vlade da iznose neistine “očito sračunate kako bi se naštetilo interesima FBiH u sporu protiv firme Ferimpex, a što sigurno ima obilježja ozbiljnog krivičnog djela.”

U periodu između raskida ugovora sa Ferimpexom i otvaranja stečajnog postupka, IP Krivaja d.o.o. je nekoliko mjeseci djelovala kao firma u stopostotnom vlasništvu Vlade FBiH i Vlada je u tom periodu imenovala privremeni Nadzorni odbor, koji je za v.d. direktora imenovao Suvada Džindu. Nikšić navodi i da su po otvaranju stečajnog postupka predstavnici Vlade FBiH, Sindikata IP Krivaja i nekoliko stečajnih upravnika, koji su obavljali tu poziciju u tom periodu, uz učešće stečajnog sudije, vodili brojne razgovore nastojeći pronaći rješenje za spas firme koja je u tom trenutku zapošljavala više od 1.200 ljudi.

“Kao rezultat tih razgovora Skupština povjerilaca donijela je odluku da se stečajni postupak neće okončati kroz prodaju imovine, već će se pokušati okončati kroz postupak reorganizacije firme, što je podrazumijevalo nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mjesta. Angažman Suvada Džinde u tom periodu u potpunosti je bio vezan za odluke tadašnjih stečajnih upravnika, a ne Vlade FBiH, jer je jedino to zakonski bilo moguće. Nakon što proces reorganizacije firme nije uspio, od strane organa stečajnog postupka donijeta je odluka kako će se pristupiti prodaji imovine. U tom trenutku Vlada FBiH je insisitirala da se pokuša pronaći kupac imovine koji bi ujedno prihvatio sve radnike, a kako bi se sačuvala radna mjesta, što je kao uslov u prodaji imovine prihvaćeno od strane stečajnog upravnika”, ističe Nikšić u saopćenju.

Navodi i kako je u postupku prodaje imovine, koji je vođen od strane stečajnog upravnika, Vlada FBiH prihvatila, a on potpisao ugovor kojim se Vlada FBiH obavezala da će, na način na koji se to bude radilo i svim drugim radnicima u FBiH, uvezati staž radnicima Krivaje kako bi svi ti radnici nakon sticanja uslova dobili penziju. Taj ugovor je, ističe Nikšić, dobio sva pozitivna mišljenja nadležnih ministarstava i ureda, uključujući i Federalno pravobranilaštvo.

“Dakle, još jednom naglašavam, jedini interes moje Vlade i mene kao premijera FBiH u tom periodu bio je da se pokuša sačuvati Krivaja i radna mjesta u ovoj firmi te da se osigura mogućnost penzionisanja onih radnika koji su stekli to pravo”, navodi u saopćenju predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić, dodajući kako je dužnost svake Vlade, pa i aktuelne, “da pomogne radnicima Krivaje, kao i svim drugim obespravljenim i opljačkanim građanima, a ne da se preko njihovih leđa udovoljava interesima stranačkih tajkuna”.

Fena.ba/Zdici.info