Nikšić: Nemojte ocjenjivati pojedinačne korake, prvi značajniji ispit nam je u martu

Dešavanja

Foto: I. L./Klix.ba

Predsjednik SDP-a i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić podsjetio je da će prvi značajniji ispit vladajuće koalicije uslijediti u martu te da stoga ne treba ocjenjivati pojedinačne korake već samo ono što se postigne ili ne postigne.

Premijer FBiH naznačio je da se ne može svaki razgovor završiti konačnim dogovorom ili potpisanim sporazumom.

“Ali se nadam da smo svakim razgovorom bliži dogovoru. Nemojte ocjenjivati pojedinačne korake, ocjenjujete ono što postignemo ili ne postignemo. Dogovor je još teže postići u okrilju populizma koji je skoro potpuno poklopio političku scenu”, ocijenio je Nikšić.

Napominje da će prvi značajniji ispit vladajuće koalicije uslijediti u martu.
“Tada će se vidjeti da li smo i koliko bili uspješni. Taj ispit ćemo položiti samo ako postignemo dogovor oko zakona bitnih za jačanje pravne države. Nije bitno koliko puta ćemo morati sjesti i voditi teške pregovore, ali ćemo to raditi sve dok ne postignemo kompromis”, naglasio je.

Ističe bitnost usvajanja zakona koji su neophodni za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom.

“Što je još važnije ojačat će pravosudni aparat u BiH kako niko ne bi bio iznad zakona. Ono što građani treba da znaju je da nijednim dogovorom nećemo umanjiti ili ukinuti prava niti jednog građanina i niti jednog naroda. A upravo time se najviše manipulira u javnosti. Mi izdati nećemo, niti od drugih tražimo da izdaju”, poručio je premijer FBiH u objavi na zvaničnom Facebook profilu.

Navodi i da je za stranku čiji je predsjednik podjednako važan svaki pedalj Bosne i Hercegovine.

“Za nas su svi građani Bosne i Hercegovine podjednako važni i borimo se za svakog od njih”, zaključio je.

Podsjetimo, ako BiH želi otvoriti pregovore sa EU do marta mora usvojiti: Zakon o sprečavanju pranja novca, Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o sudovima BiH i otvoriti pregovore sa Frontexom.

Izvorni Članak: www.klix.ba