Navijači Zmajeva od Amerike do BiH “okupirali” Bruxelles

Dešavanja

Fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine večeras na stadionu „King Baudouin“ u Briselu imat će veliku podršku navijača u utakmici sedmog kola grupe „B“ kvalifikacija za EURO 2016 koju će odigrati protiv Belgije.

Od ranih jutarnjih sati kolone navijača Bosne i Hercegovine počele su se slijevati u belgijsku prijestolnicu. U Brisel su popularno zvane Zmajeve došli bodriti Bosanci i Hercegovci iseljenici čak u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije iz St. Louisa i Atlante.

Za BiH će navijati i njeni državljani na privremenom radu u Švedskoj, Norveškoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Luksemburgu, Francuskoj, Velikoj Britaniji… Svi oni, kao i grupe navijača iz brojnih bh. gradova, danas su stigli u prijestolnicu Evropske unije (EU) samo sa jednom željom – pobjeda Bosne i Hercegovine.

Sa državnim zastavama BiH odlično se zabavljaju na ulicama i trgovima Brisela, gdje prave sjajnu atmosferu što je naišlo na odobravanje i lokalnog stanovništva.

Inače, mnogi od navijača u Brisel su doputovali i bez ulaznica za utakmicu. Karte za sektor gdje će večeras na stadionu biti smješteni simpatizeri BiH, njih oko 4.000, odavno su rasprodane, ali se očekuje da će veliki broj bh. navijača biti i na dijelovima tribina predviđenim za Belgijance. Oni koji još nisu nabavili ulaznice ističu kako su spremni platiti i do 100 eura da bi danas bili u prilici uživo pružiti podršku Edinu Džeki, Asmiru Begoviću, Miralemu Pjaniću i društvu.

Utakmica Belgija – BiH igra se večeras od 20:45 sati na stadionu „King Baudouin“ u Briselu. Ukoliko BiH pobijedi ostvarila bi ogroman korak ka plasmanu na naredno Evropsko prvenstvo koje će se odigrati iduće godine u Francuskoj. U slučaju remija BiH bi ostala u igri za direktan plasman na šampionat, a ukoliko izgube u Briselu izabranici selektora Mehmeda Baždarevića do kraja kvalifikacija „hvatat“ će treće mjesto u grupi „B“, odnosno poziciju koja vodi u baraž.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(N1)