Nakon što su gradski vijećnici odbili poskupljenje komunalnih usluga, oglasio se gradonačelnik Mujanović

Dešavanja

Nakon što su gradski vijećnici na sjednici Gradskog vijeća, održanoj u utorak, odbili poskupljenje komunalnih usluga, oglasio se gradonačelnik Mujanović, a čije saopštenje prenosimo u cjelosti.

Ovom nakaradnom odlukom nanesena je šteta po Budžet Grada Zavidovići, tj. svih građana Zavidovića, jer bit će potrebno na godišnjem nivou iz gradskog Budžeta izdvojiti blizu 1.000.000,00 (milion) konvertibilnih maraka za neometano poslovanje JKP “Radnik” d.o.o. Zavidovići.

Odlukom gradskih vijećnika kažnjeni su građani koji žive na selima i naseljima van gradskog jezgra jer će oni biti uskraćeni za realizaciju infrastrukturnih projekata – izgradnja puteva, izgradnja i održavanje javnih rasvjeta, izgradnja vodovoda i kanalizacija i drugo potrebno za normalan život dostojan čovjeka. Jučerašnjom odlukom gradski vijećnici kaznili su i sportske klubove, udruženja, javne ustanove i druge korisnike budžetskog novca iz razloga što iz sredstava za ove namjene treba namiriti troškove funkcionisanja komunalnog preduzeća.

Neminovno je da do poskupljenja komunalnih usluga treba doći kao što je to urađeno i u susjednim općinama/gradovima a sve radi praćenja trenda rasta cijena života kako u svijetu tako i u našoj domovini i lokalnoj zajednici. Napominjem da je novim cjenovnikom bilo predviđeno minimalno povećanje komunalnih usluga za građane, s čime su se i oni sami složili svojim učešćem na održanoj javnoj raspravi. Isto tako najosjetljivije kategorije ne bi osjetile povećanje cijena ovih usluga iz razloga što je bila predviđena subvencija komunalnih usluga iz Budžeta Grada Zavidovići za penzionere sa najnižim penzijama, socijalne i druge ugrožene kategorije stanovništva.

Ovom odlukom pogodovalo se građanima u užoj gradskoj sredini kojima će biti sufinansirani troškovi vode, grijanja, održavanja kanalizacije i gradskih ulica a sve to na štetu stanovništva koje živi u ruralnim, udaljenim, naseljima Zavidovića. Dakle, uzelo se od jednih građana da bi se dalo drugim.
Za primjer ću navesti da građani koji koriste gradsko grijanje tonu uglja plaćaju po nekadašnjim cijenama (oko 120 KM/tona) dok građani koji imaju vlastito grijanje tonu uglja trenutno plaćaju minimalno 230 KM.

Radi se isključivo o političkoj i populističkoj odluci a s namjerom usporavanja pozitivnih promjena u našem Gradu. Kao razlog za neusvajanja cjenovnika komunalnih usluga i uzimanja novca od jednih građana da bi ih dali drugim građanima, gradski vijećnici navode da “sada Gradonačelnik neće moći kupovati glasove asfaltom i betonom”. Ovim potezom gradski vijećnici su najmanje naštetili meni a najveću štetu pretrpit će građani koji nemaju osnovne uslove za život u 21. vijeku. A čije su to zasluge?

Moje sigurno nisu. Građani svjedoče da su u prethodnih 7 godina ove vlasti vidljive promjene stanja na svakom pedlju našeg Grada. Primjer domaćinskog odnosa prema sredstvima građana je i stalni porast budžeta. Samo u ovoj godini budžet je uvećan za preko 4 miliona konvertibilnih maraka u odnosu na predviđeni.

Obzirom da trenutno ne planiram biti kandidat na narednim lokalnim izborima za poziciju gradonačelnika preostalu godinu ovog mandata nastavit ću, u granicama mogućnosti, radit samo za dobrobit i podjednak odnos prema svakom građaninu Zavidovića. Iskoristit ću zakonsku mogućnost te ću tražiti i ocjenu zakonitosti donesene odluke o neusvajanju novog cjenovnika komunalnih usluga radi nanesene štete Gradu Zavidovići i brojnim građanima Zavidovića koji ne koriste usluge komunalnog preduzeća.

Umjesto podmetanja i jeftinih političkih trikova pozivam gradske vijećnike neka izađu na teren i neka porazgovaraju s onim mještanima koji nemaju svakodnevno pristup pitkoj vodi. Spremni su izdvojiti 50-100 KM samo za jednu cisternu vode u ovom sušnom periodu da se, kako kažu, jednom okupaju kao insani. Pozivam ih da bar posljednju godinu mandata iskoriste za dobrobit građana Grada Zavidovići čime bi donekle opravdali ukazano povjerenje.
Zahvaljujem se gradskim vijećnicima koji su podržali cjenovnik, čiji je rad u Gradskom vijeću inače kontruktivan, plodonosan i pažnje vrijedan, ali njihova podrška je nedovoljna u odnosu na vijećnike kojima je sujeta i populizam jača strana.

 

Zdici.info