Najpopularniji bh. avanturist i putopisac Robert Dacešin posjetio park prirode Tajan

Dešavanja

Putnik, poliglot, bloger, teniser, teniski sudija i magistar ekonomije, sve je to Robert Dacešin posjetio 3 grada i 3 parka prirode.
Ovaj mladi Banjalučanin samostalno je naučio pet stranih jezika i pri tome nije plaćao kurseve. Uz malo novca i mnogo znatiželje obišao je gotovo 40 zemalja svijeta. U svom stanu besplatno je ugostio desetke stranaca, a i sam je, na raznim stranama svijeta, umjesto u skupim hotelima boravio u domovima nepoznatih osoba.

“Naime, u svijetu je trenutno zaštićeno 14,87% ukupne kopnene i 7,27% morske površine Zemlje. Navedeni procenti su u Evropi mnogo viši, a standard i preporuke Evropske unije su da svaka država treba zaštititi najmanje 10% svog teritorija. Poređenja radi, procenti kopnenih zaštićenih područja prirode u nekim državama Europe su: Srbija – 7.64%; Albanija – 18.59%; Rumunija – 24.52%; Njemačka – 37.8%; Hrvatska – 38.36%; Slovenija 40.36%, a Bugarska čak 41.04%.

Ali, tračak nade i jedan od primjera dobre prakse kada je zaštita prirode u pitanju je bez dileme ono što se u posljednjih nekoliko godina dešava na području gradova Maglaj, Zavidovića i Žepča, koje mnogi doživljavaju kao industrijske gradove ili kao tranzitno područje a koje vidjećete, imaju zaista predivno prirodno bogatstvo. Jako malo je onih koji znaju da ovo područje posjeduje prekrasne planinske pejzaže i staze, divlje rijeke s vodopadima i dubokim kanjonima, brojne pećine s kilometarskom hodnicima, endemsku floru i faunu i cijeli jedan skriveni svijet koji ćemo u ovom videu istražiti. Dobrodošli na mjesto gdje se spajaju tri grada i tri parka prirode u Bosni i Hercegovini” – ističe Robert.

Zdici.info