Na području ZDK do sada vakcinisano oko 25 hiljada građana

Život

Na području Zeničko-dobojskog kantona trenutna epidemiološka situacija u pogledu koronavirusa je dosta dobra, sa tendencijom daljeg poboljšanja, potvrdio je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba, dr. Adnan Jupić.

„S druge strane,nažalost, epidemiološku situaciju moramo okarakterisati kao nepovoljnu sve dok traje epidemija“, dodaje Jupić.

Što se tiče bolničkih kapaciteta, oni su oko 10 puta manje popunjeni u odnosu na najteži protekli period, manji je broj aktivnih slučajeva, a manja je potreba i za testiranjem.

Proces vakcinacije ne ide tempom koji bi željeli, kaže dr. Jupić, dodajući da je do sada na području ZDK vakcinisano nešto preko 25.000 ljudi, od čega je značajan broj i revakcinisan.

Ukupno gledano vakcinisano je 7 do 8 posto populacije u ZDK.

Tempo vakcinacije zavisi od priliva, a sve vakcine koje stignu na vrijeme se distribuiraju zdravstvenim ustanovama u lokalnim sredinama, pri čemu se za iduću sedmicu očekuju nove količine.

Nova sjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK zakazana je za sutra, najavljuje ministar Jupić, te podsjeća da su ranije ukinute restriktivne mjere koje su u nadležnosti Kantona, dok se mjere koje donosi federalni Krizni štab i dalje moraju poštivati, odnosno ostaju na snazi – prenosi portal Zenicainfo.ba

Izvorni Članak: zenicainfo.ba