Mujanović: Saopštenje za javnost vezano za otvaranje kazina u našem Gradu

Dešavanja

Saopštenje Gradonačelnika Hašima Mujanovića prenosimo u cjelosti.

Prema podacima porezne uprave na području Grada Zavidovići godišnja prosječna uplata u kladionice je oko 20 miliona maraka, odnosno oko 2 miliona mjesečno. Shodno analizi posjećenosti građana u kladionice ponikla je i ideja za otvaranje kazina.
Da li je Gradonačelnik kriv i za tu činjenicu bez obzira što ne postoji ni jedan zakonski osnov da se zabrani takva djelatnost jer odobrenje izdaju drugi, federalni, organi ?

Obzirom na burnu reakciju javnosti na otvaranje kazina u našem gradu, u objektu nekadašnjeg ugostiteljskog objekta “Fontana”, i dovođenjem mene u negativan kontekst u smislu da sam ja odobrio otvaranje objekta takve vrste i da sam za to jedino ja odgovoran imam potrebu da kažem slijedeće:

1. Oblast vezana za kladionice, kockarnice, kazina i druge lokale slične namjene regulisana je Zakonom o igrama na sreću u kojem su propisani uslovi za gore navedeno. Grad Zavidovići, Gradsko vijeće niti ja nemamo nadležnosti nad tim niti možemo bilo kojim aktom spriječiti otvaranje kazina i kladionica u Zavidovićima. Primorani smo poštovati zakonske odredbe i shodno njima postupati.
Ni meni lično nije drago radi otvaranja objekta ove namjene, pogotovo na ovoj lokaciji. Imao sam običaj odsjedati u “Fontani” i uživati u kvalitetnoj hrani a često sam tu boravio i prilikom posjeta delegacija Gradu Zavidovići.
2. Vlasnik lokala nije Grad Zavidovići. “Fontana” je u privatnom vlasništvu a vlasnik svoj objekat može iznajmiti ili prodati kome god on hoće. Grad Zavidovići, Gradsko vijeće niti ja kao Gradonačelnik nemamo mogućnost ni na koji način to spriječiti niti promijeniti.

Shodno rečenom molim sugrađane da prije nego donesu konačan sud o ovome dobro razmisle o svemu navedenom i da me ne dovode u negativan kontekst niti da me pozivaju na odgovornost radi toga.

U prilogu je osvrt našeg sugrađanina Alena Jusupovića, mladog privrednika sa kvalitetnim idejama zahvaljujući kojima je obezbjedio egzisteciju za sebe i svoje roditelje. U svom osvrtu na najbolji mogući način je oslikao stanje u našem društvu.

Zdici.info