Mladima u Zavidovićima održane radionice na teme: "Nasilje u adolescentskim vezama" i "Nasilje preko interneta - cyberbullying"

Dešavanja

U prostorijama Ambasade lokalne demokratije Zavidovići održane su dvije vrijedne i aktuelne radionice za mlade. Radionice je organizovala Ambasada lokalne demokratije, a vodili su ih Dino Sinanović i Jasna Zvekić.

Sinanović je kazao kako je nužno organizovati radionice ovoga tipa  i edukovati mlade o prevenciji i sprječavanju nasilja.

– Situacija u kojoj se nalaze mladi u malim lokalnim zajednicama je izuzetno komplikovana, prepuna teškoća. Manjak radnih mjesta, finansijski problemi, ovisnost o roditeljima, nedostatak perspektive, sve to čini veliki kamen spoticanja za zdrav razvoj mladih kao dijela društva. Prema podacima kojima raspolažu pedagozi srednjih škola, ovo dovodi do sve veće pojavnosti nasilja među adolescentima, sa posebnim problemom nasilja u adolescentskim vezama. Nekontrolisano i nesvjesno korištenje društvenih mreža, u ovom poretku stvari, postaje još jedan otežavajući faktor, jer je u vremenu ekspanzije internet komunikacije psihološko nasilje raširenije nego ikad, ističe Sinanović.

Također učesnici radionice su saglasni da su radionice ovoga tipa pun pogodak za njihov uzrast.

– Radionica je bila izrazito uspješna zbog teme koja je uvijek aktuelna za adolescente, s tim da su na radionici prisustvovali uglavnom adolescenti ona je pun pogodak. Ovako prilagođene, aktuelne i zanimljive radionice s temama ovoga tipa bi se sigurno trebale češće organizovati, kazali su iz Vijeća učenika Srednje tehničke škole.

Foto: WV Centar

– Cilj radionice prije svega bio je promjeniti percepciju odnosa među adolescentima, sa posebnim naglaskom na partnerske veze, te skrenuti pažnju mladima na opasnosti i rizike koje nosi aktivnost na društvenim mrežama, i naučiti ih metodama sigurnog i kontrolisanog korištenja društvenih mreža i modernih tehnologija.
Adolescenti, a posebno djevojke, educirani su o tome šta se može smatrati zdravom komunikacijom u vezi, a šta prelazi u nezdravu kontrolu, šta je i koliko se može tolerisati ljubomora, kako prepoznati nasilno ponašanje i kako reagovati u tom slučaju. Također, imali smo za cilj da probudimo svijest adolescenata prisustva na društvenim mrežama, i nužnosti ozbiljnog pristupa tome u modernom vremenu u kojem živimo, istakao je Sinanović za kraj.

(Zdici.info)