"Misli o prirodi": Ceritifikacijski mehanizam za EKO škole prezentovan u Maglaju

Život

Centar za promociju civilnog društva prezentovao je danas predstavnicima/ama osnovnih i srednjih škola iz Maglaja, Žepča, Zavidovića i Usore, u okviru projekta „Misli o prirodi!“, Certifikacijski mehanizam za Eko škole u Bosni i Hercegovini i mogućnosti uključivanja i podrške školama u okviru ovog projekta. Prezentacija je organizovana uz pomoć Eko HUBa Maglaj, odnosno Udruženja građana „Fojničani“ Maglaj, u prostorijama Volonerskog centra za socijalnu inkluziju u Fojnici kod Maglaja.

Eko škole su one škole koje aktivno obraćaju pažnju na pitanja zaštite okoliša, kako u samoj školi tako i u lokalnoj zajednici, i to aktivnim učešćem u različitim aktivnostima, kao i razvojem nastavnog programa u oblasti zaštite okoliša. Škole u BiH imat će priliku da u okviru projekta „Misli o prirodi!“, ispunjavajući određene uslove, dobiju certifikat Eko škole, a sve detalje o tome predstavnicima/ama škola i zainteresovanoj javnosti danas je u Maglaju predstavila savjetnica za zaštitu okoliša na projektu „Misli o prirodi!“ Sabina Jukan.

„Certifikacijski mehanizam Eko škola u BiH predstavlja metodologiju koja opisuje korake i aktivnosti koje škola treba provesti kako bi postala Eko škola. Osnovni cilj Certificiranog mehanizma Eko škola u BiH je uključiti očuvanje okoliša na principima održivog razvoja u rad odgojno-obrazovnih institucija u BiH, preko implementacije aktivnosti koje će uvesti vidljive promjene stavova i ponašanja u svakodnevnom životu i radu učenika/ica i uposlenika/ica škole, ali i šire društvene zajednice“, pojasnila je Jukan.

Prezentaciji u prostorijama zeničkog Eko foruma prisustvovali su predstavnici oko 20 škola iz Zenice, Kaknja, Visokog i Tešnja, među kojima OŠ „Meša Selimović“ Zenica, OŠ „15. april“ Kakanja, Srednje tehničke škole Tešanj… Ovo je jedna u nizu prezentacija u gradovima širom BiH. Certifikacijski mehanizam u prethodnih nekoliko dana predstavljen je u Sarajevu, Mostaru, Blagaju, Širokom Brijegu i Zenici.

„Misli o prirodi!“ je trogodišnji projekat koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Vlada Švedske u iznosu od tri miliona KM. Osnovni cilj projekta jeste povećati ulogu civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, škola, medija i mladih za zajedničko, sinhronizirano i snažno djelovanje na lokalnom nivou. Između ostalog, pojektom je planirano uključenje 36 osnovnih i srednjih škola iz BiH, koje će biti izabrane putem javnog poziva. Odabranim školama će se ponuditi resursi – znanje kroz učešće na konferencijama, edukacijama i drugim projektnim aktivnostima, kao i materijalni resursi.

Današnja prezentacija organizovana je uz pomoć Eko HUBa Maglaj, jednog od devet Eko HUBova formiranih u sklopu projekta „Misli o prirodi!“, kojim koordinira Udruženje građana „Fojničani“ Maglaj. Eko HUB Maglaj djeluje na području Maglaja, Žepča, Zavidovića i Usore.

Zdici.info