Ministar zdravstva poručio građanima da se uozbilje: Hoće li se italijanski i španski scenario ponoviti u BiH?

Dešavanja

Foto: Anadolija

Nakon što je u Bosni i Hercegovini još jednom postavljen novi rekord dnevnih slučajeva zaraze koronavirusom, poslije 434 nova slučaja potvrđenih danas, ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić upozorio je građane da se pridržavaju mjera zaštite, te da je u suprotnom moguće doživjeti scenariji koji se desio u Italiji i Španiji.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirano je 1.207 uzoraka, od kojih je 309 pozitivno na COVID-19, a potvrđeno je i šest novih smrtnih slučajeva. U Republici Srpskoj je testirano 549 osoba, a 123 testa su bila pozitivna, dok je pet osoba preminulo u ovom entitetu u protekla 24 sata. U Brčkom distriktu su danas također potvrđena dva slučaja.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić govoreći za N1 upozorio je građane da bi se lako uz malo nepažnje u Bosni i Hercegovini mogao ponoviti scenario koji se dogodio u Italiji i Španiji na početku pandemije na evropskom tlu.

Zdravstveni sistem još uvijek odgovara na sve izazove, na sve potrebe i mi još imamo dovoljne kapacitete, ali ako se ovako nastavi, ako nam jedan dan dođe prevelik broj oboljelih, na to niko nije spreman“, rekao je Mandić.

Morate postepeno popuštati mjere i apelovati na savjest građana, ali su građani to shvatili kao da je sve prošlo. Sad vam se čude kada uđete u zatvoreni prostor maskom, a do jučer su je svi nosili. Ne znamo ko je kriv da se pažnja skrenula na neke pokrete, frekvencije i koje sve gluposti, a niko ne sluša akademiste, specijaliste itd. Sada svi komentiraju, politički komentatori, nepismeni – svi mogu doći u medije i dati mišljenje“, kazao je Mandić, a prenosi N1.

Naglasio je kako nas je upravo to i dovelo u ovu situaciju, te poručio: “Više smo dosadili sami sebi, ali ponovo apelujem – perite ruke, držite distancu, nosite masku. Nikome nije drago ali tako štitiš sebe i one oko sebe“.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u Bosni i Hercegovini sada iznosi 11.876, a od tog broja 5580 se vodi kao aktivni. Urađeno je blizu 140 hiljada testova, a broj osoba koje su preminule od posljedica izazvanih ovim virusom prema zvaničnim podacima iznosi 339.

A. B./Zdici.info