Lokalni izbori u Zavidovićima: Analiza izlaznosti na poslijeratnim lokalnim izborima

Dešavanja

Lokalni izbori 2020. godine su zakazani za 15. novembar, a tada će i građani Općine Zavidovići birati Općinskog načelnika za mandatni period 2020-2024.

Pojedine političke opcije su već javno obznanile imena kandidata, od drugih se očekuju da to uskoro urade, a ono što je sigurno jeste da će birači u Zavidovićima ovaj put imati više imena na glasačkom listiću nego što je to bio slučaj prije četiri godine.

Zdici.info će u narednom periodu vratiti se u prošlost i prisjetiti se kako su to birači naše Općine glasali u poslijeratnoj historiji, te ćemo svako nekoliko dana osvrnuti na lokalne izbore iz prošlosti.

Danas ćemo se posvetiti samoj izlaznosti na izborima u proteklim godinama, a prema zvaničnoj statistici Centralne izborne komisije BiH.

Najveća izlaznost je bila na prvim poslijeratnim izborima, lokalnim izborima 1997. godine, a kada je osim velikog broja redovnih glasova (odnosno glasova na biračkim mjestima) zabilježen i veliki broj ostalih glasova kao što su glasovi u odsustvu ili poštom, dok je uvjerljivo najmanja izlaznost bila 2004. godine.

Pri našoj analizi za izlaznost smo računali broj važećih glasačkih listića, što bi značilo da je broj osoba koji si pristupili samom činu glasanju uvijek bio nešto veći, ali neki od njih nisu ispravno popunili glasački listić čime je isti proglašen nevažećim.

Ono što je važno napomenuti jeste da se prvi put 2004. godine načelnik birao direktno.

Za izbore 1997, 2000. i 2004. smo za izlaznost koristili broj važećih listova za Općinsko vijeće, dok su za izbore 2008, 2012. i 2016. dostupni i brojevi važećih listova za kandidate za Općinskog načelnika, tako da smo od 2008. godine koristili te podatke kao pokazatelj izlaznosti, obzirom da je broj važećih listića za Općinskog načelnika u prethodna tri navrata uvijek bio nešto veći nego broj važećih listića za Općinsko vijeće.

 

 

 

Zdici.info