Liječenje i sprečavanje urinarnih infekcija

Život

Budući da su najčešći uzročnici akutnih cistitisa bakterije, u terapiji se najčešće koriste antibiotici i uroantiseptici. Uvijek treba uzimati dozu koju je propisao doktor. Simptomi se mogu smiriti već nakon dan-dva, ali su mikroorganizmi još prisutni u mokraći i umnožit će se ako se potpuno ne iskorijene. Zato antibiotsku terapiju provedite do kraja. Kao i kod svih bolesti, najbolje je izbjeći pojavu cistitisa, a u tome vam može pomoći nekoliko korisnih savjeta.

Pijte dosta vode – povećan unos tečnosti potiče često mokrenje, čime se iz mjehura ispiru bakterije. Ne ignorirajte potrebu za mokrenjem nego mokrite čim osjetite potrebu. U prehrani izbjegnite rafiniranu hranu, zaslađene voćne sokove, šećer, kafu i alkohol.

Uzimajte C-vitamin, jer to može povećati kiselost urina i učiniti ga nepovoljnom sredinom za bakterije. Vrlo je popularno korištenje preparata od brusnice. Sok od brusnice i borovnice sprečava prianjanje bakterija uz zid mokraćnog mjehura.

Od ljekovitog bilja, za liječenje uroinfekta najdužu i najčešću primjenu ima uva, bilo samostalno ili kao mješavina raznih uroloških čajeva. Listovi uve sadrže fenolne šećerne spojeve, koji iskazuju antibakterijski učinak u mokraći. Preporučuje se dnevna doza od 10 do 12 grama lista uve, a uzimajte je najduže do mjesec.

Cistitisi su uglavnom bezazlene i lako rješive bolesti, ali neadekvatnim liječenjem mogu dovesti do brojnih komplikacija.

Izvorni Članak: zdravlje.avaz.ba