Kurra hafiz Abdullah Mrkonjić: Trebamo biti ustrajni u činjenju dobrih djela

Život

Abdullah b. Amr, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Hafizu Kur’ana bit će rečeno: ‘Uči i penji se (na visoke stepene) i uči lijepo i razgovijetno onako kako si ga učio na dunjaluku. Tvoje mjesto i tvoj stepen bit će kod zadnjeg ajeta koji proučiš’. Tokom ovog ramazana svaki dan predstavit ćemo po jednog hafiza/hafizu Kur'ana koji svojim učenjem obogaćuju hafiske mukabele Muftijstva tuzlanskog.

Kurra hafiz Abdullah Mrkonjić, učač hafiske mukabele u Bijeloj džamiji u Brčkom hifz je počeo učiti od malih nogu. U prvom razredu osnovne škole je već naučio prvi džuz, a metodu krugova je započeo u januaru 2011. godine. Ispit pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH položio je 14. januara 2015. godine. Muhaffiz mu je bio Emir-ef. Bečić, imam džemata Krivaja – Smailbašići u Zavidovićima. Bio je učenik generacije Behram-begove medrese.

U ramazanu se naročito vraća tridesetom ajetu sure Fussilet, koji glasi: ‘Onima koji govore: Gospodar naš je Allah – pa poslije ostanu pri tome – dolaze meleki: Ne bojte se i ne žalostite se, i radujte se Džennetu koji vam je obećan’.

– Ovaj ajet govori o istikametu – ustrajnosti u činjenju dobrih djela, te me podstiče da budem ustrajan na putu dobra, jer takve čeka ogromna nagrada kod Gospodara, i da ne tugujemo i ne posustajemo kada susretnemo iskušenja u svakodnevnom životu – govori hafiz Mrkonjić.

Dvadeset i prvi džuz obuhvata dio sure Al-Ankabut (Pauk), sure Ar-Rum (Bizantinci), Lukman, As-Sadžda (Padanje ničice) te dio sure Al-Ahzab (Saveznici).

– Kao poruku mukabele današnjeg (21. džuza) bih izdvojio ajet 17 iz sure Lukman, jedan od ajeta u kojima se Lukman obraća svome sinu: ‘O sinko moj, obavljaj molitvu i traži da se čine dobra djela, a odvraćaj od hrđavih i strpljivo podnosi ono što te zadesi – dužnost je tako postupiti’. U ovom ajetu su sadržani najbitniji savjeti i recept za uspjeh na oba svijeta – kaže kurra hafiz Mrkonjić.

Izvorni Članak: www.preporod.info