Kupovina Krivajne Vile, podsticaj poljoprivrede i stočarstva - samo su neke rasprave na drugoj održanoj sjednica Općinskog vijeća

Dešavanja

Sjednica Općinskog vijeća je emitirana uživo/live preko Youtube kalana Smart televizije iz Tešnja.

Sinoć, nekoliko minuta poslije ponoći završena je druga radna sjednica Općinskog vijeća Zavidovići. Poslije nešto više od šest sati trajanja sjednice iscrpljen je dnevni red koji se sastojao od 26 tačaka.

Na početku sjednice je prisustvovalo 28 vijećnika. Nakon manjih izmjena u Dnevnom redu sjednice na prijedlog Općinskog načelnika, na 1. tački dnevnog reda vijećnicu su dali svoje inicijative i uputili vijećnička pitanja.

Vijećnik Građanske demokratske stranke (GDS) Zahid Avdičević je podsjetio na potrebu implementacije izmjene Poslovnika o radu Općinskog vijeća Zavidoviću, a u vidu dostavljanja materijala za sjednice elektronskim putem kako bi se napravile određene uštede u Budžetu.

Rasim Mujkić iz Stranke demokratske akcije (SDA) je između ostalog postavio pitanje vezano za put Pašin Konak – Mećevići, odnosno, u kojoj fazi je izgradnja istog.

Hakija Bošnjaković (SDA) je spomenuo nepostojanje autobuske linije prema naselju Borovnica, te uputio pitanje Općini o mogućnostima da se pridobiju prijevoznici kroz eventualne subvencije te linije.

Haris Hodžić (SDP) je u ime Kluba vijeća Socijaldemokratske partije uputio inicijativu za osnivanje Transfera za podršku start-up projektima mladih, te postavio pitanje o medijima koji se finansiraju iz Budžeta Općine Zavidovići.

Ferid Kaknjašević (SDP) je uputio vijećničku inicijativu da se od Kantonalne direkcije za ceste zatraži obilježavanje pješačkog prelaza u ulici Zlatnih Ljiljana.

Igor Šimšić (SDP) je postavio pitanje vezano za Odluku Općinskog vijeću o proglašenju Grada Zavidovići, odnosno, da li je ikada ova Odluka dostavljane Parlamentu FBiH, te u kojoj je fazi realizacije. On je također uputio inicijativu izrade registra (baze) s vijećničkim inicijativama i vijećničkih pitanja.

Armin Imamović, vijećnik Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL), uputio je inicijativu za definisanje minimuma za podsticaje za stočarstvo i poljoprivredu.

Šemso Fehrić iz Saveza za bolju budućnost (SBB) je postavio pitanje o uvođenju standarda o upravljanju kvaliteta, te o klizištu na relaciji Zavidovići – Gornji Kovači, odnosno, zašto dosad nije izvršena sanacija istog.

Demir Buljubašić iz Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) je uputio inicijativu za osnivanje Gradskog hora Zavidovići.

Amer Avdičević (A-SDA) je uputio inicijativu o imenovanju ulice po Imamović Edinu – Strikanu, učesniku odbrambeno-oslobodilačkog rata, ratnom vojnom invalidu i Zlatnom ljiljanu koji je u poslijeratnom periodu poginuo radeći kao deminer.

Na 2. tački Dnevnog reda, pomoćnik načelnika Idriz Alihodžić je dao informacije o statusu nacionalnog spomenika “Vila Krivaja”, navodeći zakonske regulative koje dozvoljavaju prodaju istog, s tim da općina/kanton imaju prednost u slučaju prodaje.

Erna Merdić Smailhodžić (SDA) je predložila imenovanja tima za pregovore, koji bi obavljao sastanke sa Stečajnim upravnikom i predložio Općinskom vijeću modalitet na koji način bi Općina Zavidovići mogla otkupiti Vilu Krivaja.

Šemsudin Skejić (SDP) je zatražio da se druga dobra, poput parne mašine, pokušaju zaštiti kao nacionalni spomenici. On je zatražio od Općinskog načelnika detaljne informacije o njegovoj viziji o korištenju Vile u budućnosti, a u slučaju da ista postane vlasništvo Općine. On smatra da isti nadležni nisu uradili dovoljno kako bi zaštitili ovaj nacionalni spomenik.

Igor Šimšić (SDP) je kazao da se trebalo djelovati dosta ranije po ovom pitanju, te zatražio pojašnjenje o zakonskoj regulativi preče kupnje, te se dotakao još nekoliko zaključaka iz objašnjenja pomoćnika načelnika za koje smatra da nisu dovoljno efikasno definisane s pravnog aspekta.

Refik Ćatić (NBL) je istakao kompleksnost problema i dao prijedloge o predstavnicima Općinskog vijeća u rješavanju problematike.

Haris Hodžić (SDP) je podsjetio na nadležnost viših nivoa, odnosno, Vlade FBiH, te predložio da Općinsko vijeće zaduži Općinskog načelnika da upute dopis prema Vladi FBiH o donošenju hitne odredbe o izuzimanju Vile Krivaje iz stečajne mase i izmjene relevantnog zakona.

Nakon pauze, Kolegij Općinskog vijeća je predložio zaključke vijećnika Erne Merdić Smailhodžić i Harisa Hodžića, čime se usvaja izvještaj o statusu Vile Krivaja, a formira tim za pregovore koji će predložiti vijeću plan djelovanja i modalitet putem kojeg bi se otkupila. Općinsko vijeće je usvojilo ovaj zaključak jednoglasno.

Sjednica je zaključena u 00:05. Cijelu sjednicu možete pogledati u video prilogu.

Zdici.info