Katolici u Zavidovićima obilježili blagdane Svi sveti i Dušni dan

Život

Sveta misa povodom blagdana Svi svetih održana je u nedjelju 1.11 na gradskom groblju u Zavidovićima. Prisutni su prije i poslije Mise obavili pojedinačno blagoslivljanje grobova.

Prvog novembra obilježavaju blagdan Svi svetih, a dan nakon toga još jedan važan dan – Dušni dan. Prilikom dana Svi svetih katolici slave one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje.

Počeo se slaviti još u 4. stoljeću te su ga u početku sve crkve obilježavale istog dana, u nedjelju nakon Duhova, no Papa Grgur III je u prvoj polovici 8. stoljeća blagdan Svih svetih premjestio na 1. studenog kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom Samhain koji je označavao Novu godinu.

A za Dušni dan sjećaju se svih svojih dragih pokojnika. Pohodi grobovima i grobljima u tom pogledu redoviti su znak pažnje i vjere.

Za razliku od Svih svetih, Dušni dan nastao je dva stoljeća kasnije, inicijativom opata iz Krimija, sv. Odilona, koji je 998. godine započeo tradiciju dugu 10 hiljada godina. Zaslugom benediktinaca, blagdan Svih svetih proširio se u svijetu, a 1311. godine potvrdio ga je i Vatikan.

Zdici.info