Kako su Zavidovići glasali na prethodnim Općim izborima?

Dešavanja

Foto: Ilustracija

Izborna kampanja je u punom zamahu, a građani Bosne i Hercegovine će 7. oktobra 2018. godine na Općim izborima biti u prilici da biraju novu vlast.

Svakako, najviše pažnje privlači trka za članove Predsjedništva BiH, a lista kandidata je i ove godine dosta duga.

Svi građani koji su prijavljeni za glasanje u Općini Zavidovići, kao i u cijeloj Federaciji BiH, imat će priliku da glasaju za jednog kandidata iz reda Bošnjaka ili reda Hrvata.

Sudeći prema potvrđenim rezultatima Općih izbora 2010. godine i Općih izbora 2014. godine, a koji su dostupni na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije (CIK), Zavidovićani su u prethodna dva navrata birali pobjednike, odnosno, kandidat s najviše glasova na prostoru naše Općine je na kraju postao član Predsjedništva BiH.

Na izborima 2010. godine kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Željko Komšić je bio uvjerljivo prvi po broju glasova na prostoru naše Općine (7285), a koji je na kraju bio izabran za člana Predsjedništva iz reda Hrvata. Drugoplasirani je bio kandidat Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) Fahrudin Radončić (3080), dok je treći po broju glasova bio kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović (2888) koji je na kraju bio izabran u Predsjedništvo iz reda Bošnjaka. Tada aktuelni član Predsjedništva Haris Silajdžić i član Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) je bio četvrtoplasirani po broju glasova osvojenih na biračkim mjestima u Općini Zavidovići (1940).

U toku izbora 2014. godine poredak kandidata s najviše glasova u Zavidovićima je bio skoro identičan ukupnom poretku osvojenih glasova za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka, odnosno, kandidat SDA Bakir Izetbegović je osvojio najviše glasova (5127). Drugi je bio Fahrudin Radončić iz SBB-a (4710), dok je treći bio kandidat SDP-a Bakir Hadžiomerović (2259). Kandidat Demokratske Fronte (DF) Emir Suljagić je bio četvrti po broju osvojenih glasova (1532). Sefer Halilović iz Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) je bio peti (1174). Tako je otprilike izgledala i ukupna lista za Bošnjačkog člana Predsjedništva, s tim da je nakon Izetbegovića i Radončića najviše glasova dobio Suljagić, dok je Hadžiomerović bio četvrti, te Halilović peti.

Prvi od kandidata za člana Predsjedništva iz reda Hrvata, a šesti po broju osvojenih glasova u Općini Zavidovići 2014. godine bio je kandidat Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) Martin Raguž (736), dok je Dragan Čović iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) imao dosta manje glasova (309), ali je naposlijetku izabran za člana Predsjedništva iz reda Hrvata.

Po svemu sudeći, Zavidovićani su u prethodnih nekoliko navrata dali najveću podršku kandidatima koji su na kraju došli i do izborne pobjede. Ono što je važno naglasiti jeste da je i broj birača bio skoro isti, odnosno, 2010. godine je bilo 17104 važećih te 1001 nevažećih glasova, dok je 2014. godine bilo 17024 važećih glasova te 1251 nevažećih.

Na Općim izborima 2018. godine Zavidovići će moći birati samo jednog kandidata ili kandidatkinju iz reda Bošnjaka ili Hrvata (Mirsad Hadžikadić – Platforma za progres, Fahrudin Radončić – SBB, Senad Šepić – Nezavisni blok, Šefik Džaferović – SDA, Denis Bećirović – SDP, Amer Jerlagić – SBiH; Jerko Ivanković-Lijanović – Narodna stranka radom za boljitak, Dragan Čović – HDZ, Boriša Falatar – Naša Stranka, Diana Zelenika HDZ 1990, Željko Komšić DF-GS).

U nastavku pogledajte ukupne rezultate glasanja s cijele teritorije BiH za članove Predsjedništva 2010. i 2014. godine.

Zdici.info