Kako se kiseli kupus? Recept koji uspjeva i početnicima, a kupus se ne kvari

Život

Izvor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nebrojeno je recepata u kojima se može koristiti kiseli kupus, a uz to je zdrav i prepun vitamina C. Također, hrpa je recepata za kiseljenje kupusa, ali jedno im je zajedničko, kupus je reda, soli i zalijeva vodom.

Ipak, najbitnija stvar koju početnici često ne znaju, a trebali bi, količina soli ne veže se za količinu kupusa nego za količinu vode.

Najjednostavniji recept kaže da kilogram soli ide na 30 kilograma kupusa. Prema tom receptu kupus se tradicionalno kiseli u mnogim kućanstvima. Osim kupusa i soli, potrebna je i gušća pamična krpa te kamen ili tegla zapremije 1,5L.

Priprema

Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati križić na korijeni i slagati ih u bure. Nekoliko glavica kupusa presjeći na četvrtine i polovine i njih ugurati između cijelih glavica kako bi se uglavile, odnosno čvrsto stajale.

Naliti vodu dva prsta iznad kupusa. Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. Sol će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

Zatvoriti bure i povremeno kontrolirati količinu vode nekoliko dana. Vodu treba dolijevati po potrebi kako glavice kupusa ne bi bile izvan vode.

Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati izvana, piše Stil.

Izvorni Članak: ba.n1info.com