Kako posaditi ruže

Život

Foto: hortikultura-danas.blogspot.com

Kako posaditi ruže, ili kako se sade ruže pitanje je koje se uglavnom postavlja svakog proljeća. Proljeće je doba godine kada se “budi vegetacija” iz stanja mirovanja i upravo je proljeće idealno vrijeme za presađivanje i sadnju ruža. Najidealnije i najjednostavnije bi bilo nabaviti “kontejnirane” sadnice jer su one već razvile sustav korjenja, možete ih kupiti u rasadnicima i vrtnim centrima po povoljnim cijenama. U nekim vrtnim centrima pronaći ćete ruže koje su rasle u bio razgradivim ambalažama što je vrlo praktično i ekonomično a samim time i posve neškodljivo za tlo.U nastavku ovog teksta pročitajte detaljni postupak kako posaditi ruže!

1.
Nabavite kontejnirane sadnice ruža. Pod ovim pojmom podrazumjevamo ruže koje su već posađene u male vazice i potrebno ih je samo presaditi u vaš vrt. U vrtnim centrima i rasadnicima možete izabrati boju i vrstu ruža koje će najbolje odgovarati vašem vrtnom ambijentu.
2.
Iskopajte rupu za sadnju vaših ruža Postoji puno polemike o tome koliko veliku rupu morate iskopati. Budući da su ruže dugotrajne biljke, iskopajte čim veću rupu 60cm široku i 60cm duboku. Postoji jedan trik, naime nakon što iskopate rupu na dno možete nabacati trave bez korijenja. Taman dok se korijenje ruža razvije trava će se formirati u kompost i biti će odličan izvor “hrane” za ruže.
3.
Odstranite grubo kamenje i stvrdnutu zemlju Ukoliko je zemlja koju ste iskopali za sadnju ruža gruba i puna kamenja bilo bi odlično kada biste je prosijali kroz sito. Kada je zemlja mekana i rahla korijen se puno lakše razvije i “putuje kroz tlo”! Ako imate loše tlo, ilovaču, glinicu razrijedite ga sa odstajalim stajskim gnojem ili kompostom.
4.
Redehidrirajte ruže u koliko je potrebno U nekim vrtnim centrima pronaći ćete ruže koje su pakirane u piljevinu i imaju vrlo mali korjen. Takve ruže su u prilično lošem stanju i potrebno im je staviti korijenje da se namoči u kanti vode oko 12 sati prije sadnje kako bi se redehidriralo! Na nekim uputstvima sa ambalaže pročitati ćete da se mogu saditi direktno skupa sa ambalažom što je vrlo neprofesionalno! U takvim slučajevima odstranite ambalažu, izvadite zemlju i posadite je kao “golu sadnicu” bez spomenutih nepotrebnih dodataka koji samo smetaju. Nakon 12 sati sadnica je spremna za sadnju. Potrebno je zakopati korjen i vratiti zemlju koju smo prethodno prosijali i pomješali sa kompostom. Kada ste vratili svu zemlju kako treba, utisnite je sa rukama kako bi se što ravnomjernije formirala. Zalijte biljku sa puno vode i to bi bilo sve o temi kako posaditi ruže!
(uputstva.org)