Kako politička mašinerija kroji kapu napaćenom narodu

Dešavanja

Poštovani građani, dijasporo, penzioneri, nezaspoleni, obavještavamo vas da je Općinsko vijeće Zavidovići na večerašnjoj temetskoj sjednici povećalo cijenu komunalnih usluga sa trenutnih 1,40 KM/članu na 2,71 KM/članu.

A narod ne zna ni gdje mu je glava

Ma stanite malo ljudi da vidimo ko koga folira, naši općinski vlastodršci su sve lijepo predvidjeli i zacrtali, izglasali namet na grbaču napaćenih građana, a opet nešto meškolji, ne štima. Onima koji su građanima obećali izlazak iz bijede i siromaštva, na tom putu koji je sada, nažalost, okrenut unazad, pridružiše se i osamnaest (18) vijećnika grupacije “Otjerajmo MLADE i UČENE”.

Izlasani novi namet građanima, “olakšat” će džepove već sa novim računom.

U nepoštivanju građanskih prava i medijskih sloboda Zavidovićima nema ravnoga na širim prostorima ovog podneblja. Ni radija niti televizija niti perspektiva. To aktuelna vlast Zavidovića dobro zna, ali odgovornost adresira na prethodnu vlast koja je upravo i dovela Zavidoviće tamo gdje je danas. U čemu je razlika nema potrebe uopće pojašnjavati.

Upali smo u političku mašineriju. Šta nam je to trebalo? Ta nam politička mašina radi sa starim i gotovo dotrajalim dijelovima. I pokvarena je, ali nekako radi. Opravka te pokvarene političke mašine kada se pokvari obično zahtjeva zamjenu nekog njenog dijela. Ponekad i nije to tako jednostavno. Rezervni dijelovi potrošeni, proizvođač odavno prestao da postoji, ne zna mu se trag, ili taj model više nije u modi. Za kvar niko nije kriv. Svi su pravi.

Sa glasačkom mašinom u Zavidovićima za sada kako-tako sve funkcionira, pa se sve radi po sistemu „trgovine na malo“! Tako imamo političku mašinu, sa stalnim i povremenim dijelovima. Takva nam politička mašina kroji kapu, a napaćeni narod ne zna ni gdje mu je glava.

Naravno, ti naši političari novog kova gaje sada posebnu ljubav prema svom napaćenom narodu. Oni su avangarda. Oni su energični. Ljubav, kako je oni vide, sastoji se od snažnog ritmičkog nabijanja i sabijanja napaćenog naroda. Oni su strasni. Bez dahtanja, vrištanja, bez stenjanja napaćenog naroda za njih nema ljubavi. Oni su efikasni. Ljubav je skidanje gaća poslije dvije-tri kratke rečenice izrečene u mikrofon za vijećničkom govornicom.

Oni su sada naši predvodnici. I vole svoj napaćeni narod, iz interesa – naravno, a samo je napaćeni narod u svemu nezainteresiran za svoju sudbinu. Sljedeći su glasali ZA.

1. Mujkić Edin – SDA
2. Osmić Hakija – SDA
3. Halilčević Nermin – SDA
4. Osmić Nermin – SDA
5. Huskić Elvedin – SDA
6. Mujić Mirsad – SDA
7. Ćatić Nusret – SDA
8. Mustafić Sevad – SDA
9. Amir Mehić – SDA
10. Dervo Bećirović – SDA
11. Samir Šibonjić – ASDA
12. Redžo Seferović – ASDA
13. Arnes Sinanović – ASDA
14. Josip Šporer – DF
15. Ramiz Latifović – SBB
16. Avdičević Zahid – GDS
17. Avidičević Amer – GDS
18. Džaferović Ferid – Stranka penzionera

Protiv povećanja cijena su glasali vijećnici SDP-a i Stranke za BIH:

1. Damir Memić – SDP
2. Hasan Hasić – SDP
3. Igor Šimšić – SDP
4. Hakija Mujanović – SDP
5. Gordana Burkić – SDP
6. Aida Mahovac – SDP
7. Nedžad Mahmutović – SBIH
8. Tuzlić Fehim – SBIH

Zdici.info