Kako je transfer Edina Džeke u Juventus propao pred svršenim činom

Sport

Paolo Bruno/Getty Images Europe

Edin Džeko ipak neće pojačati redove italijanskog prvaka Juventusa, iako je u proteklim danima transfer kapitena reprezentacije BiH i napadača Rome bio skoro pa gotova stvar.

Prema informacijama koje je u proteklom periodu objavio italijanskih reporter Fabrizio Romano, koji u ovom trenutku važi za vjerovatno najpouzdanijeg izvora kada su u pitanju transferi u svijetu fudbala, dogovor između klubova i igrača je bio postignut, Edin Džeko je bio prvi izbor za Juventus, a čekalo se samo da Roma angažuje zamjenu.

Tim s Olimpica je dogovorio dolazak poljskog napadača Arkadiusza Milika iz Napolija kao zamjena za Džeku, te se čekalo kompletiranje tog dogovora kako bi se pokrenuo domino efekat, ali se problem javio kada Milik nije želio napustiti Napoli sve dok mu klub ne isplati dugovanja i bonuse (oko milion eura).  Obzirom da je taj spor potrajao nekoliko dana, Juventus se okrenuo alternativama.

U međuvremenu je Atletico Madrid očekivao da će Barcelona dopustiti Luis Suarezu da napusti katalonski klub i pređe u njihove redove, pa je madridski klub odlučio da napadač Alvaro Morata može da napusti klub što nije bio plan na početku transfer perioda.

Sve to je iskoristio Juventus te poslao ponudu za Moratu vrijednu 10 miliona eura za jednogodišnju posudbu uz mogućnost otkupa ugovora za 45 miliona na kraju sezone.

Alvaro Morata, koji je već jednom u periodu između 2014. i 2016. godine nosio dres Stare dame, stigao je sinoć u Torino na ljekarske pregleda s Juventusom i uskoro bi trebao potpisati ugovor s torinskim klubom.

Foto: Juventus

U ovom momentu Edin Džeko ostaje igrač Rome, a ovo je treći “propali” transfer Džeke iz Rome, obzirom da je prošlog ljeta bio blizu Intera, a prije par sezone i Chelsea je bio u pregovorima. Za vikend se u okviru italijanske Serie A sastaju upravo Roma i Juventus.

Zdici.info