Kako će Trojka podijeliti pozicije: NiP bi trebao dobiti BH Telecom, SDP-u Elektroprivreda

Dešavanja

Stranke Trojke intenzivno dogovaraju raspodjelu rukovodećih pozicija u kompanijama koje su u nadležnosti Vlade Federacije BiH. Kako Klix.ba saznaje jučer je sastanak o toj temi trajao nekoliko sati.

Nova Vlada FBiH je odmah po preuzimanju funkcija poručila da očekuje brze smjene rukovodstava javnih preduzeća te čak i pozvala rukovodstva da ponude ostavke. Ipak, prema svemu sudeći, a posebno prema reakcijama iz SDA nakon te izjave taj proces neće biti jednostavan.

Ipak, određene promjene se već dešavaju pa je tako jučer za novog direktora Autocesta FBiH, doduše kao vršilac dužnosti direktora, imenovan HDZ-ov Denis Lasić.

U narednom periodu Vlada FBiH bi i u ostala preduzeća trebala krenuti sa smjenama rukovodstava. Iako zvanične potvrde još nema, najizglednije je da će telekomunikacijska kompanija BH Telecom pripasti Narodu i pravdi, dok bi SDP trebao imenovati generalnog direktora Elektroprivrede BiH.

Kako saznaje Istraga.ba pozicija jednog od izvršnih direktora Elektroprivrede trebala bi pripasti PDA-u.

Narod i pravda bi trebala dobiti i rukovođenje sektorom namjenske industrije, što znači da bi mogli imenovati uprave u goraždanski GINEX i vogošćanki Pretis, UNIS Ilidža i Remontni zavod Hadžići.

Izvjesno je da će Univerzitetki klinički centar, Aerodrom Sarajevo i BH Gas također pripasti NiP-u. Kao jedan od mogućih kandidata za novog direktora KCUS-a se spominje doktor Benjamin Kulovac.

S druge strane SDP će dobiti rukovodeća mjesta u kompanijama BH Pošta i JP Ceste Federacije BiH i to nakon što je HDZ-ov kadar imenovan u Autoceste FBiH.

Osim toga, pripast će im i čelne pozicije u Federalnoj upravi Civilne zaštite, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Registru za vrijednosne papire, Agenciji za državnu službu, Odboru za žalbe državne službe i Union Banki.

Također u sklopu raspodjele NiP-u bi trebale pripasti čelne pozicije u Federalnoj novinskoj agenciji, DRIN Fojnica, Zavodu za geodeziju FBiH i Fondaciji za bibliotečku djelatnost.

Izvorni Članak: www.klix.ba