Jupić: Osobe koje su preboljele korona virus dobijaju samo jednu dozu vakcine

Život

Nakon nedavne izjave Gorana Čerkeza, zamjenika federalnog ministra zdravstva da osobe koje su preboljele korona virus dobiju samo jednu dozu vakcine ovu informaciju potvrdio je i doktor Adnan Jupić, predsjednik kantonalnog Kriznog štaba.

“Zvanični stav da osobe koje su preboljele korona virus dobiju samo jednu dozu dok oni koji nisu dobijaju dvije doze vakcine. Savez za vakcinacije redovno prati smjernice Svjetske zdravstvene organizacije i ako bude promjena naše stanovništvo će biti pravovremeno informisano”, kazao je ministar Jupić, ocijenivši trenutnu epidemiološku situaciju izuzetno dobrom uz poziv svim građanima da i dalje poštuju sve propisane epidemiološke mjere.

“Opasnost od pandemije još nije prošla i može se dogoditi da nas u nekom narednom periodu zahvati i neki novi val, tako da smatram da je i niz ovih pitanja oko vakcinacije prebrzo vraćanje u neku tzv.“normalu“. Nismo mi dostigli još taj stepen da se možemo potpuno opustiti, posebno jer imamo jako malo vakcinisanih i vjerujem da će stepen vakcinacije do jeseni biti puno veći.

Smanjen je pritisak na naše bolničke kapacitete, manje je zaraženih i težih kao i smrtnih slučajeva, a i privreda se polako pokreće. Kako bi takvo stanje i ostalo pozivam da građani budu i ostanu odgovorni, kao i do sada te da poštuju sve propisane epidemiološke mjere koje su još uvijek na snazi jer bez njihove podrške sigurno danas ne bismo imali ovakvu situaciju kakvu imamo”, kazao je na kraju ministar Jupić.

Izvorni Članak: zenicainfo.ba